donderdag, 20. december 2012 - 17:23

De Ronde Venen niet langer onder financieel toezicht provincie Utrecht

Mijdrecht

De gemeente De Ronde Venen staat vanaf volgend jaar niet meer onder financieel toezicht van de provincie Utrecht. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) besloten. GS hebben vertrouwen in de aanpak en de besluiten die college en gemeenteraad hebben genomen om de gemeentelijke financiën op orde te krijgen.

Begin november heeft de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2013 vastgesteld. Ook de cijfers voor de jaren daarna zijn (voorzichtig) positief en tonen volgens Gedeputeerde Staten aan dat de gemeente de weg naar financieel herstel heeft ingeslagen. Op basis van die gegevens en het vertrouwen dat GS hebben in de aanpak, heeft de provincie besloten het financieel toezicht niet langer te handhaven. Dit betekent dat de gemeente vanaf 1 januari zelfstandig kan besluiten over grotere uitgaven en hiervoor niet eerst toestemming hoeft te vragen van de provincie.

De Ronde Venen stond als gevolg van de herindeling sinds 2011 onder financieel toezicht. Dit toezicht is verlengd nadat het vorig jaar niet was gelukt de begroting sluitend te krijgen. Om de financiën weer op orde te krijgen, is besloten ruim 4,5 miljoen euro op de gemeentelijke uitgaven te bezuinigen. GS vertrouwen erop dat hiermee een voldoende solide basis is gelegd onder financieel herstel.

Wethouder Palm (Financiën): ,,We zijn blij met dit besluit van Gedeputeerde Staten kort voor de feestdagen, het is een mooi kerstcadeau. Het besluit van GS is een bevestiging van het feit dat we op koers liggen. Echter, we zijn er nog niet. We gaan nog een paar magere jaren tegemoet en we moeten nog een aantal moeilijke bezuinigingen realiseren. Dat zal pijn doen, dat besef ik me ten volle. Maar ik heb er vertrouwen in dat de gemeentelijke financiën in 2016 weer op orde en gezond zijn en dat we over een gezonde financiële buffer zullen beschikken.’’
Provincie:
Tag(s):