donderdag, 9. augustus 2012 - 16:57

De Unie KBO:beoordeling incontinente patiënt door fabrikant Tena slecht plan

Den Bosch

Fabrikant van incontinentiematerialen Tena gaat gebruikers van incontinentiemateriaal bellen om te bekijken of ze geen ander en/of goedkopere materialen kunnen gebruiken.

Directe aanleiding voor deze actie zijn bezuinigingen op incontinentiematerialen door zorgverzekeraars. ‘Wij vinden het prima te bekijken waar kosten bespaard kunnen worden, maar zijn van mening dat deze actie niet door de beugel kan’, meldt De Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, donderdag.

Verbazingwekkend is dat meer dan 200 apothekers hun opdracht om te bezuinigen op de verstrekking van incontinentieverband hebben uitbesteed aan Tena. Een fabrikant zal gebruikers per telefoon vragen naar het gebruik van incontinentiematerialen en grijpt hiermee direct in in de persoonlijke levenssfeer van -voornamelijk- senioren.

Privacy
Mensen praten niet makkelijk met een wildvreemde over de telefoon over een privacygevoelig onderwerp als dit. Veel senioren vertrouwen de telefoontjes niet en kunnen, vanwege een minder goed gehoor de gesprekken vaak niet of slecht volgen. Het kan tot paniek leiden. Een slecht plan, aldus de grootste ouderenorganisatie van Nederland. Bovendien is er geen sprake van onafhankelijkheid.

Duur
Daarnaast betwijfelt de Unie KBO of er te duur materiaal gebruikt wordt. Maar als deze aanname juist, dan dient de zorgverlener, en niet de fabrikant, hierover in gesprek te treden met de gebruiker.

De Unie KBO gaat bij de apothekers en zorgverzekeraars op korte termijn te rade.
Provincie:
Tag(s):