vrijdag, 5. oktober 2012 - 16:44

Defensie haalt Messerschmitt uit IJsselmeer

Lemmer

Op aanwijzing van een groep civiele duikers heeft Defensie een Messerschmitt Bf 109 in het IJsselmeer aangetroffen.

‘De krijgsmachtdelen werkten afgelopen week nauw samen om het eenmotorige vliegtuigje te identificeren en de wapens en munitie veilig te stellen’, meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Een civiel team, dat zocht naar een vermiste Lockheed Hudson uit de Tweede Wereldoorlog, stuitte in plaats van de verwachte tweemotorige Lockheed, op de Duitse Messerschmitt. De duikers concludeerden dat aan de hand van gegevens op de brandstoftank.

Sportduikers
Omdat geïnteresseerde sportduikers al gauw op de hoogte waren van de positie van het vliegtuigje, kwam Defensie snel in actie. Mogelijke wapens en munitie aan boord kunnen, zoals in het verleden bleek, leiden tot gevaarlijke situaties.

Berging
Een samengesteld team bestaande uit de Defensie Duikgroep van de marine, de bergingsdienst van de luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en Identificatie Dienst van de landmacht, werkte aan het project.

De marine stelde ook het duikvaartuig Argus beschikbaar. “We hebben veel munitie en wapens gevonden”, zegt majoor Arie Kappert, stafofficier Vliegtuigberging. Delen van het wrak zijn naar boven gehaald. Defensie probeert aan de hand daarvan het vliegtuigje te identificeren, om zodoende duidelijkheid te verkrijgen over de bemanning. Er zijn geen stoffelijke resten gevonden.

Jachtvliegtuig
De Messerschmitt Bf 109 was een Duits jachtvliegtuig, dat de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte. De toestellen waren licht, aërodynamisch efficiënt en klein. Grootste voordeel van het vliegtuigje was de brandstofinjectie van de motor. Hierdoor kon de Messerschmitt makkelijker op de kop vliegen en duikvluchten maken.
Provincie:
Tag(s):