donderdag, 5. juli 2012 - 10:41 Update: 08-07-2014 0:49

Defensie ontslaat al haar topatleten

Den Haag

De Defensie Topsport Selectie wordt opgeheven. In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Hillen dat hij, in goed overleg met de 5 overgebleven atleten, de selectie op 1 december 2012 wil stoppen.

“Defensie zal de sporters begeleiden bij het zoeken van een nieuwe betrekking”, meldt de minister. Op het hoogtepunt, na de Olympische Spelen van 2004, kende de Defensie Topsport Selectie (DTS) meer dan 20 atleten. Dat was mede ingegeven door een overeenkomst die de toenmalige staatssecretaris Cees van der Knaap sloot met het NOC*NSF. Ook zijn opvolger Jack de Vries zag het nut van de DTS in moeilijke tijden. Vlak voor ‘Operatie Beijing ‘08’, de uitzending naar de Olympische Spelen van 2008 zei hij: “In een tijd waarin het lastig is om mensen te werven voor het leger heb ik jullie hard nodig.”
Minder

Niet alle namen zijn even bekend (geworden). De judoka’s, zoals Mark Huizinga en Deborah Gravenstijn, scoorden goed. Maar ook de oud-leden Yuri van Gelder (turnen), Dennis Bekkers (taekwon-do) en Bas Verwijlen (schermen) behoren tot de landelijke top. In 2010 verlaagde minister Hillen het maximum aantal deelnemers in de selectie tot 6, waar het er ooit 25 moesten worden. Onder druk van de bezuinigingen wordt nu de gehele selectie opgeheven.
Afscheid

Eind van het jaar neemt Defensie afscheid van de topsporters: Bram Som, Gregory Sedoc (beiden atletiek), de judoka’s Elisabeth Willeboordse en Guillaume Elmont en geweerschutter Rolf van der Velde. Maar voordat het zover is, zullen in ieder geval Willeboordse, Elmont en Sedoc de Nederlandse eer op de komende Olympische Spelen in Londen verdedigen.
Categorie:
Tag(s):