woensdag, 11. april 2012 - 19:17

Derde patrouilleschip overgedragen

De Friesland, een nieuw patrouilleschip voor de marine, is vandaag in Harlingen door Damen Schelde Naval Schipbuilding overgedragen aan Defensie. Het is het derde van 4 vaartuigen uit de zogenoemde Hollandklasse.

De 108 meter lange, flexibel inzetbare Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s) gaan een belangrijke bijdrage leveren aan internationale operaties. De Holland, Zeeland, Friesland en Groningen, die alle de beschikking krijgen over een NH90-helikopter en 2 snelle FRISC-motorboten, worden ingezet voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken in Nederland en het Caribisch Gebied. Ook antipiraterij-missies behoren tot de toekomstige taken.

"Het schip is volledig ontworpen en daardoor toegespitst op deze taken in het lager deel van het geweldspectrum", laat de commandant van de Friesland, kapitein-luitenant-ter-zee Arjen Warnaar weten.
Innovatie

Bij de ontwikkeling van de innovatieve OPV werkten marine, kennisinstituten en industrie nauw samen. Omdat de patrouilleschepen zijn uitgerust met de nieuwste technologie kunnen ze toe met een slechts 50-koppige bemanning. Meerdere landen toonden al interesse in dit scheepstype.
Sensormast

De Friesland begint nu aan een uitgebreid test- en opwerkprogramma. Het schip doet dat voorlopig zonder geïntegreerde sensormast. Die wordt naar verwachting begin 2014 geplaatst.
Provincie:
Tag(s):