dinsdag, 7. augustus 2012 - 13:16 Update: 08-07-2014 0:27

Dick Bruna populairst in Nederlandse boekensector

Tekenaar en schrijver Dick Bruna is de meest gewaardeerde persoon van de Nederlandse boekensector.

De ontwerper van Nijntje heeft een sterkere reputatie dan bestseller-schrijvers als Saskia Noort en Kluun. Hoewel Dick Bruna al op leeftijd is, blijven jong en oud hem op handen dragen.

De 84-jarige bedenker van Nijntje wordt op de ranglijst van meest gewaardeerde personen van de boekensector gevolgd door nummer twee en drie Jan Terlouw en Carry Slee. Dit blijkt uit een tweejaarlijks merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1250 Nederlanders.
Grootste stijgers zijn Esther Verhoef (+56%) en Simone van der Vlugt (+43%). Alleen de populariteit van oud-politicus Jan Terlouw en die van Arnon Grunberg daalde.

Net als in 2010 is de Kinderboekenweek het evenement met de grootste achterban. Deze promotieperiode voor het kinderboek heeft meer aanhangers dan de reguliere Boekenweek. 'Het onderzoek laat zien dat de hele bevolking het boek omarmt als het om kinderen gaat. Voor volwassenen word het lezen van boeken meer gezien als een van de vele hobby's.' verklaart merkadviseur Hendrik Beerda. 'Het belang van het lezende kind voor de boekensector wordt ook duidelijk als we kijken naar de positie van de literaire prijzen. De Gouden Griffel, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het best geschreven kinderboek heeft veruit de sterkste naam in het enorme aanbod van prijzen. De bekendheid van de meeste andere prijzen is gering.'
Categorie:
Tag(s):