maandag, 9. juli 2012 - 10:23

Dierenwelzijnsorganisaties reizen met olifant door Nederland

Amsterdam

De Afrikaanse olifant Alile bezoekt deze week vijf steden in Nederland om het publiek een kijkje te geven achter de circusschermen. Alile vraagt samen met bekende Nederlanders, zoals Yvonne Kroonenberg, Judith Visser en Mensje van Keulen, aandacht voor de slechte leefomstandigheden van haar soortgenoten in circussen.

De olifantentournee is een initiatief van Stichting Vier Voeters en vereniging Wilde Dieren de Tent Uit die zich inzetten voor een landelijk verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.

“Veel mensen staan niet stil bij wat er gebeurt met een olifant nadat de circusshow is geëindigd, of hoe zo’n machtig dier wordt getraind. Wij maken een einde aan het verborgen leed van circusdieren en bieden een uniek en pijnlijk kijkje achter de schermen van het circus”, aldus Leonie Vestering, directeur van Wilde Dieren de Tent Uit.

Olifant Alile is geboren in Afrika en naar Europa verscheept om in het circus te werken. Haar naam betekent ‘zij huilt’ in het Malawisch. Net als andere circusolifanten staat ze meer dan 17 uur per dag vastgeketend aan voor- en achterpoot. Tijdens de olifantentournee verzamelen de betrokken dierenbeschermingsorganisaties handtekeningen voor een verbod op wilde dieren in circussen. De petitie is inmiddels door meer dan 70.000 Nederlanders ondertekend.

Barbara van Genne, Head of Programs bij Stichting Vier Voeters: “Het is volkomen onacceptabel om wilde dieren met hun complexe behoeften in kleine hokjes op te sluiten, onder dwang te trainen en malle kunstjes te laten doen. Dat is geen vermaak, dat is dierenleed”. De universiteit van Wageningen stelde in 2009 onherroepelijk vast dat het welzijn van wilde dieren in circussen tot in ernstige mate is aangetast. Dit heeft er tot op heden echter niet toe geleid dat het ministerie van EL&I maatregels getroffen heeft.

In Nederland is er geen specifieke wetgeving die wilde dieren in circussen, zoals olifanten, tijgers en leeuwen, beschermt. Circussen zijn hierdoor niet gebonden aan eisen voor huisvesting, training en verzorging van hun dieren. In de praktijk levert dit situaties op waarin wilde dieren ernstig in hun welzijn en intrinsieke waarde zijn aangetast, maar ook een gevaar vormen voor de openbare orde en veiligheid.

Landen zoals Oostenrijk, Noorwegen, Hongarije, België, Denemarken, Zweden, Finland, Portugal, Griekenland, Australië, Canada, en de VS kennen al een geheel of gedeeltelijk verbod voor het gebruik van wilde dieren in circussen. Ook buurlanden Engeland en Duitsland werken aan een verbod. Nederland weigert tot op heden echter om (wilde) dieren in circussen te beschermen met een verbod of regelgeving.
Provincie:
Tag(s):