woensdag, 30. mei 2012 - 18:32

Digitale meldzuil voor meldingsplicht voetbalhooligans

Enschede

Woensdag 30 mei is de Digitale Meldzuil, in de ontvangstruimte van het politiebureau aan de Hermandad in Enschede, in gebruik genomen. Demissionair minister I.W. Opstelten was hierbij aanwezig en heeft uitleg gekregen over de werking van de zuil.

Sinds 1 september 2010 is de wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (wet MBVEO) van kracht. Deze wet geeft burgemeesters en officieren van justitie de mogelijkheid om personen een meldingsplicht op te leggen.

In de regio Twente voetballen twee betaalde voetbalclubs. De harde kern hooligans zorgen regelmatig voor veel overlast in en rondom het stadion tijdens voetbalwedstrijden en op bijvoorbeeld openbare pleinen waar op schermen voetbal wordt bekeken (‘public viewing’). Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de gemeenten meer mogelijkheden (wet MBVEO) gegeven om deze overlast aan te pakken. Zo is er de mogelijkheid om een meldplicht aan de overlastveroorzakers op te leggen. De meldingsplicht wordt in de meeste gevallen handmatig afgehandeld op het politiebureau. Om de wet toch goed te kunnen uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van politiecapaciteit is er in Twente gekozen voor een innovatieve oplossing, de Digitale Meldzuil.

Bij het ontwerp van deze Digitale Meldzuil is ook gekeken naar mogelijke verdere toepassingen van een dergelijk systeem. Er is gekeken naar integratiemogelijkheden van andere functies o.a. digitale aangifte, contact met wijkagenten en het verkrijgen van algemene informatie. Gebleken is dat een meldingsplicht een toegevoegde waarde heeft, omdat de overlast goed te traceren is naar een plaats en een tijd. Bij het melden gaat het er om dat de meldingsplichtige zich één of twee keer meldt tijdens de wedstrijd. De melding moet dus plaatsvinden binnen de 1,5 uur van de wedstrijd.

Biometrische identificatie door middel van gezichtsherkenning
De eerste Digitale Meldzuil voor meldingsplichtigen staat in de ontvangstruimte van het politiebureau in Enschede. Na de pilotperiode die tot 1 oktober 2012 duurt, zal bepaald worden of er landelijke uitrol plaats zal vinden. De meldingsplichtigen melden zich bij deze zuil door voor het apparaat te gaan staan en de handelingen op te volgen die op het scherm verschijnen. Het apparaat vraagt om verschillende gegevens en maakt een scan van de meldingsplichtige. De ingewonnen gegevens worden vervolgens verstuurd naar een applicatie.
Provincie:
Tag(s):