zaterdag, 11. augustus 2012 - 9:07

Dit weekend een regen van vallende sterren

De Bilt

Dit weekend zijn er tientallen vallende sterren te zien. Deze maand doorkruist de Perseïdenzwerm de baan van de aarde, waardoor er veel meteorieten te zien zijn die met honderden kilometers per uur door het heelal scheren.

Doordat de aarde zich in haar baan om de zon door een gebied beweegt met veel gruisdeeltjes kan het aantal vallende sterren met name in het weekend spectaculair oplopen.

Spreken we normaal van zo’n 3 á 4 vallende sterren per uur, dan zou dit aantal in de komende nachten kunnen oplopen tot enkele tientallen in dat zelfde tijdsbestek.

Dit fenomeen doet zich elk jaar rond deze tijd voor en staat bekend als de Perseïden sterrenregen of onder de oude naam “Laurentiustranen”. Dit jaar zijn de omstandigheden om de vallende sterren waar te nemen nog eens extra gunstig, omdat er weinig verstoring is door maanlicht.

Dit weekend
De piek zal plaats vinden in de nachten van 11 op 12 augustus en van 12 op 13 augustus. Eigenlijk is de sterrenregen al vanaf 17 juli actief en zal zij nog tot ongeveer 24 augustus aanhouden. De reden daarvan is dat de baan van de aarde gedurende deze periode een wolk van gruisdeeltjes doorkruist die daar ooit door de komeet Swift Tuttle is achtergelaten. De deeltjes dringen met een zeer grote snelheid de aardse dampkring binnen, waarbij ze zo sterk verwarmd worden dat ze letterlijk verdampen. ’s Nachts zien we dat als een lichtend spoor.

Sterrenwachten open
De meeste sterrenwachten in Nederland openen dan ook hun deuren. Zo ook Publiekssterrenwacht Phoenix te Lochem. Daar zal vanaf 20:00 uur een speciaal programma gewijd zijn aan dit fenomeen en mits het weer dit toelaat, kan het geleerde meteen in de praktijk worden gebracht.
Provincie:
Tag(s):