maandag, 19. november 2012 - 8:08

DNA is niet voldoende voor veroordeling verdachte Vaatstra

Oudwoude

De politie heeft zondagavond een man uit Oudewoude aangehouden die verdacht word van de verkrachting en moord op de 16-jarige Marine Vaatstra uit Zwaagwesteinde in 1999. Dit maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend.

De verdachte, de 45-jarige Jasper S., woont op 2,5 kilometer van de plaats delict. S. is boer en is getrouwd en heeft twee kinderen. De omgeving van de verdachte beschrijft hem als een sociale man. Volgens de Hoofdofficier van Justitie in Fryslân heeft de verdachte vrijwillig DNA afgestaan tijdens het grootschalige onderzoek.

DNA onderzoek
Tijdens het grootschalige DNA verwantschapsonderzoek werd door het NFI als eerste het Y-chromosomaal DNA bekeken (Dit is een DNA wat in de familielijn van vader op zoon enz. wordt overgegeven). Nadat hier een match werd gevonden bij meerdere DNA profielen, heeft het NFI de profielen uitgesplitst tot een auto gene profiel (Dit is vrijwel bij ieder persoon uniek). Hieruit kwam een complete match met het DNA wat op Mariane Vaatstra is gevonden.

Aanhouding
Op woensdag 14 november heeft het NFI justitie in Fryslân ingelicht over de match van het DNA. Hierna is de politie een voorbereiding gestart om de 45-jarige Jasper S. aan te houden in zijn woning. Volgens de korpschef van de regiopolitie Fryslân is hierbij alle zorgvuldigheid betracht.

Verhoor en onderzoek
De politie heeft een team van 12 rechercheurs op de zaak gezet. Deze hebben onder andere de boerderij van de verdachten onderzocht en hebben de verdachten gehoord. Of de man al een verklaring heeft afgelegd wil de politie niet zeggen. De verdachte zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De politie laat weten dat alleen het DNA niet voldoende om de verdachte te veroordelen.

Juridische bijstand
De familie van de verdachten heeft advocatenkantoor Anker en Anker gevraagd om Jasper S. bij te staan tijdens het onderzoek en het proces. Het advocaten kantoor uit Leeuwarden heeft dit geweigerd te doen. In een verklaring laat zij weten dat zij net na de moord de familie Vaatstra heeft bijgestaan. Ook in de jaren erna heeft het advocatenkantoor contact gehad met de familie. Hierdoor voelen de advocaten zich niet vrij om de verdachte bij te staan.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was met de fiets onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster.
Provincie:
Tag(s):