woensdag, 24. oktober 2012 - 13:04 Update: 08-07-2014 0:45

Doellijntechnologie stap dichterbij

Amsterdam

(Elfvoetbal) De implementaite van doellijntechnologie is een stap dichtebij gekomen nu twee bedrijven een officiële licensie van de FIFA hebben.

Het gaat om de systemen GoalRef en het vanuit het tennis bekende Hawk-Eye. "Tussen oktober 2011 en juni 2012 hebben beide partijen succesvol geexperimenteerd in laboratoria en op het veld. Ook bij echte wedstrijden", aldus FIFA in een verklaring.

"Om in aanmerking te komen voor een licentie van de FIFA, moesten deze bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat is nu gebeurd. Met name geloofwaardigheid van de beslissing is erg belangrijk."

GoalRef en Hawk-Eye functioneren ieder op een andere wijze. GoalRef legt een minuscuul magentisch veld aan rondom de doellijn. Zodra de bal, waarin detectiecomponenten zitten, de doellijn geheel is gepasseerd, is er een verandering in het magnetisch veld waarneembaar. Hawk-Eye werkt met zes tot acht camera's, geplaatst over het hele veld. Zo kan er een 3d-montage gemaakt worden van ieder moment waar de bal zich bevindt.

Doellijntechnologie wordt waarschijnlijk bij het WK voor clubteams in Japan voor het eerst officieel gebruikt. Dat toernooi is in december.
Categorie:
Tag(s):