zondag, 11. november 2012 - 20:11 Update: 08-07-2014 0:45

Door Heerenveen getergd PSV haalt uit: 5-1

Eindhoven

(Elfvoetbal) Een belangrijke les voor komende tegenstanders van PSV: maak ze niet boos. sc Heerenveen deed dat zondag in de tweede helft wel en had plots niets meer te vertellen in Eindhoven.

Een terechte 5-1 nederlaag, waardoor de Brabanders nu de nieuwe koploper in de Eredivisie zijn, was het duidelijke eindresultaat.

Die stand leek in het eerste kwartier niet op het bord te zullen komen. PSV was zeer slordig en ongeconcentreerd. Typerend was de 0-1. Jetro Willems dekte zowel de bal als de man niet af, zodat de uitgekomen Boy Waterman een ingooi moest weggeven. Die inworp liet Mark van Bommel vervolgens stuiteren, waardoor Atiba Hutchinson totaal verrast werd en niet meer op tijd op Daniël de Ridder kon reageren. De middenvelder van sc Heerenveen kopte slim tegendraads raak: 0-1.

PSV werd daarna wel beter, maar bleef onsecuur in het balbezit. Desalniettemin had Tim Matavz de gelijkmaker twee keer op zijn schoen. Vooral bij de zeer grote kans waar hij heel slap inschoot werd maar weer eens duidelijk dat de eerdere topscorer van FC Groningen in Eindhoven niet altijd zichzelf is/kan zijn.

Datzelfde gold lange tijd in de wedstrijd voor Luciano Narsingh, die wel dreiging had en voorzetten gaf, maar de echte finesse en het beetje geluk ontbraken. Juist toen de rechtsbuiten naar links was uitgeweken en met zijn verkeerde been een voorzet wilde geven, waaide de bal pardoes onder de lat bij keeper Brain Vandenbussche: 1-1. Dat de international niet juichte bij deze toevalstreffer, zei meer dan genoeg.

De tweede helft startte PSV opnieuw onwennig en nerveus, met name achterin. Het verschil werd daarom maar voorin gemaakt. Mertens schoot na 53 minuten met zijn rechter prachtig krullend raak: 2-1.

sc Heerenveen had wellicht terug kunnen komen in het duel, maar verpestte die kans helemaal zelf. Na een door Mertens buitengetrapte bal wegens een blessurebehandeling voor Arnold Kruiswijk, gaf de verder prima leidende scheidsrechter Serdar Gözübüyük per abuis een vrije trap aan de Friezen. Toen die de bal vervolgens niet teruggaven aan de Brabanders, sloeg de vlam in de pan.

Zoals eerder tegen Feyenoord en Napoli, ploegen die PSV uit de tent lokten met denigrerende opmerkingen, maakten de roodwitten ineens een zwaar getergde indruk. Er werd een schepje bovenop gedaan, iedereen joeg de man en de bal op en de bezoekers hadden niets meer te vertellen. In die sterke fase van PSV viel de 3-1 van de jarige Georginio Wijnaldum.

Matavz maakte er middels twee prachtige spitsengoals ook nog 5-1 van in de slotfase. Door de afgetekende zege is PSV de nieuwe lijstaanvoerder en werd opnieuw het doelsaldo (42 goals voor!) opgekrikt.
Categorie:
Tag(s):