zondag, 9. september 2012 - 12:43

Doorbraak in onderzoek gewapende overval Broekzijdeweg

Zoetermeer

Met de aanhouding van een 24-jarige en 28-jarige Amsterdammer en drie Zoetermeerders (21, 22 en 28 jaar) verwacht de politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie een doorbraak te hebben bereikt in de gewelddadige overval op een 57-jarige bewoner van een woning aan de Broekzijdeweg in Zoeterneer.

Bij de overval werd de hond van de man doodgeschoten. Het slachtoffer liep bij de overval een schotwond op.

De 57-jarige bewoner werd dinsdag 28 augustus kort voor middernacht in zijn woning overvallen. Politieagenten die direct toen de eerste melding binnenkwam een onderzoek instelden, constateerden al snel dat in de tuin de hond van de bewoner was neergeschoten. De bewoners die na het neerschieten van de hond naar buiten waren gegaan raakten vervolgens in gevecht met enkele mannen. De 57-jarige raakte daarbij gewond door een schot. De hond overleed enige tijd later. De Zoetermeerder werd naar een ziekenhuis vervoerd en geopereerd. .

Groot onderzoek
Het speciale overvallenteam van de Politie Haaglanden 'Twisterteam' startte direct met een groot onderzoek. Een speurhond en een politiehelikopter zochten in de omgeving naar de verdachten. Ook startte agenten direct met een buurtonderzoek en zochten forensisch experts naar sporen.

Agenten flyeren de volgende dag op de Broekwegzijde met het doel getuigen van de overval en het schietincident te kunnen spreken. Ook plaatste de politie een oproep in het Zoetermeers Streekblad en werden in de buurt flyers en posters verspreid. Dit alles om snel helderheid te verkrijgen in de gewelddadige overval.

Doorbraak in het onderzoek en aanhoudingen
Het rechercheteam kreeg al snel zicht op mogelijke verdachten van de overval. Donderdag 30 augustus hielden rechercheurs in Amsterdam drie verdachten in de leeftijd van 26, 36 en 42 jaar oud aan. Bij hen werd een gedeelte van de weggenomen buit aangetroffen. De 36-jarige en de 42-jarige verdachte werden enige dagen later in vrijheid gesteld omdat zij vermoedelijk niets met de overval te maken hebben gehad. Het rechercheteam ging verder met het onderzoek. Dat leidde wederom naar Amsterdam. Zaterdag
1 september hield een speciaal aanhoudingsteam in Amsterdam een 24-jarige verdachte aan. De 24-jarige Amsterdammer werd dinsdag 4 september voorgeleid en zijn voorarrest is inmiddels met 14 dagen verlengd.

Aanhoudingen in Zoetermeer
Vrijdag 7 en zaterdag 8 september hield het rechercheteam in Zoetermeer nog drie verdachten aan. Dit betrof een 21-jarige vrouw, een 28-jarige vrouw en een 22-jarige man. Hun betrokkenheid bij de overval wordt de komende dagen nader onderzocht. Het rechercheteam sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Focus op overvallen
De aanpak van overvallen is één van de prioriteiten van het korps. Daarom beschikt Politie Haaglanden over een speciaal overvallenteam. Ook wordt het toezicht op zogenoemde ‘hot spots’ verscherpt en gaat het korps potentiële daders ‘dicht op de huid zitten’. Met het Openbaar Ministerie (OM) zijn afspraken gemaakt over onder meer de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen; ook hanteert het OM zwaardere strafeisen.

Daarnaast worden ondernemers, huiseigenaren en woningbouwcorporaties gewezen op de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om overvallen tegen te gaan. Het aantal overvallen daalde door deze inspanningen in 2011 met 17 %. Het aantal aangehouden verdachten bedroeg 80. Ook in 2012 lijkt de daling van het aantal overvallen door te zetten.
Provincie:
Tag(s):