woensdag, 24. oktober 2012 - 10:16

Doorgaan met JSF is goedkoper

De Algemene Rekenkamer komt in zijn rapport over de uitstapkosten van het Joint Strike Fighter (JSF-)project tot de conclusie dat het voortzetten van de Nederlandse deelname aan de testfase goedkoper is dan het stopzetten ervan.

Uit hun berekening blijkt dat het minimaal 150 miljoen euro goedkoper is. Dit meldt de Telegraaf woensdag.

Volgens de Rekenkamer zou Nederland door uit het project te stappen 250 miljoen euro besparen. Maar daartegenover staat 400 miljoen euro extra kosten voor onder meer het in de lucht houden van de F-16's.
Terugtrekking van Nederland uit de samen met 8 andere landen begonnen testfase van de JSF is volgens de Rekenkamer dus 'een niet voor de hand liggende optie'.

Voor de onderlinge besprekingen tussen de VVD (die voor de JSF is) en de PvdA (die uit de testfase wil stappen) is deze publicatie van het rekenkamerrapport heel belangrijk.
Voor de PvdA zijn niet alleen het kostenplaatje belangrijk, de partij vindt de werkgelegenheidseffecten van stoppen met deelname aan het JSF-project nog belangrijker. Het was ook de PvdA die minister Hillen (Defensie) aanzette tot dit onderzoek door de Algemene Rekenkamer.

Nu blijkt uit een tweede rapport 'Het betere werk' van het ministerie van Economische Zaken dat stoppen slechts leidt tot „bescheiden” banen­verlies, zo schrijft de Telegraaf. Personeel dat aan het JSF-project werkt is over het algemeen hooggeschoold en komt niet werkloos thuis te zitten als het niet aan de JSF zou werken.

Een voordeel van blijvende deelname aan het JSF-project is onder andere de extra omzet voor Nederlandse bedrijven, die hun expertise bovendien ook nog eens jaren te gelde kunnen maken bij vervolgopdrachten uit de luchtvaartwereld.
Provincie:
Tag(s):