dinsdag, 2. oktober 2012 - 12:13

Doorzoekingen FIOD in onderzoek naar beleggingsfraude

Den Haag

De FIOD heeft maandag op 5 locaties in Nederland doorzoekingen gedaan in een strafrechtelijk onderzoek naar beleggingsfraude door de Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) onder leiding van het Functioneel Parket.

Er is beslag gelegd op administratie en vermogensbestanddelen om zoveel mogelijk de inleg van de beleggers veilig te stellen. Er is beslag gelegd op drie woonhuizen, auto’s en bankrekeningen.

De FIOD startte een onderzoek na aangifte door De Nederlandse Bank (DNB). Het vermoeden is dat tussen 2005 en 2009 voor een totaalbedrag van circa € 24 miljoen van beleggers is aangetrokken door uitgifte van obligaties. De beleggers werd middels het prospectus voorgehouden dat de gelden werden geïnvesteerd in Nederlands vastgoed. De beleggers zouden na 20 jaar hun inleg terug krijgen. In de tussentijd zouden beleggers maandelijks een rente ontvangen die kon variëren van minimaal 4,5% tot 9% op jaarbasis. De verdenking is dat maar een beperkt deel van het aangetrokken obligatievermogen door VSM werd belegd zoals beloofd in de prospectus. Een groot deel is vermoedelijk anders besteed dan beloofd.

Er is onder andere gezocht in de woningen van vijf verdachte personen in Noord-Brabant, Friesland en Overijssel. De zoekingen waren (mede) erop gericht zoveel mogelijk vermogen te traceren. Het gaat o.a. om de woningen van vier aandeelhouder-bestuurders van VSM tijdens de onderzoeksperiode en een directeur van een vennootschap die veel gelden van de VSM groep in ontvangst heeft genomen. In één woning is een hennepplantage aangetroffen, in een andere een vuurwapen. De politie heeft in verband met deze laatste feiten 3 personen aangehouden, waarvan 2 ook verdachten in de beleggingsfraude zaak zijn.
Provincie:
Tag(s):