donderdag, 10. mei 2012 - 20:17

Dreiging gasexplosie

Culemborg

Donderdagmorgen om 10.40 uur gingen politieagenten naar een woning aan het Sint Nicolaasplantsoen na een melding over mogelijk explosiegevaar in verband met een opengedraaide gaskraan.

Binnen zagen zij een vrouw die dreigde de woning op te blazen. Daarop trof de politie meteen de nodige veiligheidsmaatregelen, ook brandweer en ambulancedienst waren snel aanwezig. De ernst van de situatie was reden om op te schalen naar GRIP 1. Een arrestatieteam greep ’s middags in en forceerde toegang tot de woning. De 46-jarige bewoonster bleek ongedeerd en is aangehouden.

Gezien de acute explosiedreiging gingen agenten over tot ontruiming van een 20-tal woningen in de directe omgeving. De buurt werd ruim afgezet en de Wethouder Schoutenweg deels voor verkeer afgesloten. Liander kwam ter plekke voor het afsluiten van de gastoevoer. Ondertussen was er al telefonisch contact gelegd met de bewoonster om haar zover te krijgen om naar buiten te komen. Alle inzet was erop gericht om de vrouw veilig uit huis te krijgen.

Omdat de situatie met betrekking tot de concentratie gas in de woning onduidelijk was, was de gevaarzetting voor politie en brandweer lange tijd té groot om naar binnen te gaan. Pas enkele uren nadat het gas was afgesloten werd het veilig genoeg geacht en ging een arrestatieteam (AT) tot actie over. Dit is gebruikelijk als er in geval van dreiging snel en adequaat moet kunnen worden ingegrepen.

Het arrestatieteam heeft zowel aan de voor- als achterzijde ruiten geforceerd en ging vervolgens de woning binnen. Dit was rond 16.00 uur. De bewoonster werd aangehouden op verdenking van poging tot brandstichting en het in gevaar brengen van personen. Op het oog leek zij niet gewond, maar is voor de zekerheid eerst nagekeken door ambulancepersoneel. Daarna is de 46-jarige vrouw voor verhoor ingesloten op het politiebureau.
De politie stelt verder onderzoek in naar de exacte toedracht.

Woningstichting Kleurrijk Wonen heeft voor opvang gezorgd voor bewoners van de ontruimde woningen; zij konden op een nabijgelegen locatie terecht. De burgemeester toonde zijn bezorgdheid, sprak met omwonenden en liet zich informeren over de hulpverlening.

Al kort na de AT-actie konden omwonenden terug naar hun woning. De gastoevoer is zo snel mogelijk hersteld. Tegen 17.00 uur werd ook de weg vrijgegeven voor verkeer.
Provincie:
Tag(s):