vrijdag, 8. juni 2012 - 18:35

Drie mensen aangehouden voor handel in illegale geneesmiddelen

Beverwijk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft afgelopen dinsdag in Beverwijk twee mannen van 48 en 56 jaar en een vrouw van 54 jaar aangehouden.

Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket dat zich richt op de handel in illegale en niet geregistreerde geneesmiddelen. De twee mannen zijn vandaag door de rechter-commissaris in Haarlem in bewaring gesteld voor veertien dagen.


De 48-jarige man is de hoofdverdachte. Hij heeft vermoedelijk het afslankmedicijn Slimex verkocht via zijn websites. In Slimex zit de stof Sibutramine, terwijl deze stof verboden is. De Europese Commissie heeft in 2010 de stof Sibutramine van de markt gehaald toen uit onderzoek van de fabrikant bleek dat het gebruik van het medicijn ernstige bijwerkingen had. De hoofdverdachte zou daarnaast medicijnen die uitsluitend op recept verstrekt mogen worden, via zijn website verkopen en leveren. Ook is het vermoeden dat hij merkvervalste medicijnen verkoopt, waaronder Viagra. De andere verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij deze handel. Er zijn onder andere pakketten met medicijnen verstuurd naar hun woonadressen.

Naast de drie verdachten die zijn aangehouden, is er nog een vierde verdachte, een 81-jarige vrouw. Zij is gehoord. IGZ heeft drie woningen, een kantoor en een opslagruimte doorzocht en administratie in beslag genomen. Door de Douane zijn inmiddels ruim 150.000 capsules Slimex met de stof subutramine in beslag genomen. Deze medicijnen waren geadresseerd aan de verdachten.

De inspectie adviseert om nooit geneesmiddelen te kopen via internet, zonder recept van een arts en tussenkomst van een apotheek. Zonder controleerbare herkomst kunnen consumenten niet vertrouwen op de veiligheid van geneesmiddelen.
Provincie:
Tag(s):