vrijdag, 21. september 2012 - 21:20

Drie zwaargewonden door rellen bij Project X Haren

Haren

In het Groningse Haren is het vrijdagavond uitgelopen op een ‘veldslag’ tussen relschoppers en de mobiele eenheid. Project X Haren begon gemoedelijk met ongeveer 500 personen. Nadat de groep rond 20.00 uur snel groter werd sloeg de sfeer om en richtte een groep relschoppers zich tegen de politie.

Diverse jongeren begonnen met dranghekken, flessen en verkeersborden te gooien naar de politie. Ook werden tuinen en auto's vernield van inwoners van Haren. Bij de Albert Heijn aan de Kerkstraat zijn door relschoppers ruiten ingegooid. Een onbekend aantal buurtbewoners zijn relschoppers met hockeysticks te lijf gegaan. De bewoners zijn woedend dat spullen in hun wijk wordt vernield.

Nadat er voldoende mobiele eenheid aanwezig was voerde deze enkele charges uit om de menigte uiteen te drijven. De relschoppers maakten op hun vlucht alles kapot wat zij tegen kwamen. Aanhoudingseenheden in burger hebben diverse relschoppers aangehouden.

Bij de charges door de mobiele eenheid zouden gewonden zijn gevallen. Een ambulance die één van de gewonden wilde behandelen werd door relschoppers belaagd.

De politie laat weten dat er videobeelden gemaakt worden van de relschoppers die later gebruikt zullen worden voor de opsporing. Op de Rijksstraatweg staan er bussen klaar om mensen te vervoeren die weg willen.

Update 23.00 uur
De politie laat weten dat er rond de vier personen zijn aangehouden. Meerdere mensen zouden gewond zijn geraakt. De situatie is nog niet onder controle.

De Geneeskundige Dienst bij Ongevallen en Rampen (GHOR) heeft personeel gemobiliseerd voor het behandelen van tussen de 10 en 20 slachtoffers.

Update 23.30 uur
De relschoppers hebben zich verzameld bij de kerk in het centrum van Haren. Eveneens nieuwe charges bij Stationsweg. In Haren zijn 600 man ME op de been.

Update 00.15 uur
Volgens de politie zijn er zes gewonden, waarvan twee zwaargewond. Tientallen auto's en winkelruiten vernield.

Update 00.30 uur
ME voert nieuwe charges uit waarbij rake klappen zijn uitgedeeld. Raddraaiers richten grote vernielingen aan. Op diverse plekken is brand gesticht. Het UMCG roept artsen uit voorzorg op om gewonden te behandelen.

Update 01.10 uur
Een woordvoerder van de politie zegt tegenover Blik op Nieuws: Zeker 10 gewonden, waarvan 3 zwaargewond. Onder de licht gewonden is één agent. Tot nu toe 5 aanhoudingen. Brandweer en ambulancedienst worden ook bekogeld met stenen en flessen. Zij moeten hun werk doen onder onder begeleiding van de politie.

Update zaterdag 22 september 10.15 uur
Volgens de laatste berichten zijn er 30 gewonden gevallen. Voor precieze aantallen is het wachten op de persconferentie die om 11.00 uur door de gemeente zal worden gegeven, aldus een woordvoerster van politie.
Provincie:
Tag(s):