maandag, 27. februari 2012 - 11:32 Update: 08-07-2014 0:54

Driekwart werknemers piekert over werk

Bijna driekwart (73 procent) van de werkenden kan zijn werk niet goed loslaten.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een internet-enquête van de FNV over herstelvermogen. FNV-bestuurder Leo Hartveld: "Dat is slecht nieuws, want als werknemers vaak piekeren over hun werk, ligt een burn-out op de loer."

Op de Work-your-proper-hours-day vraagt de FNV aandacht voor het herstelvermogen van werknemers, of juist een gebrek daaraan. Hartveld: "Een mens heeft voldoende rustmomenten nodig tijdens en na het werk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Ruim één op de acht werknemers heeft volgens het CBS nu al last van burn-out klachten. Als de resultaten van dit onderzoek richtinggevend zijn, dan kan dat cijfer flink hoger uit gaan vallen."

De FNV startte de enquête eind januari om te onderzoeken of werknemers in Nederland tijdens hun werk en buiten werktijd goed kunnen herstellen van hun werk. Ruim 87 procent van de respondenten geeft aan dat zij buiten werktijd vaak met hun gedachten bij hun werk zijn. En 70 procent zegt daarbij dat zij zich zorgen maken over hoeveel tijd zij met hun werk bezig zijn.

Hartveld: "De werkdruk is al jaren hoog in Nederland. Bovendien eist dit kabinet van werknemers dat ze duurzaam inzetbaar zijn. Dat lukt niet als je veel uren maakt op het werk, daarbij weinig pauzeert en niet meer kunt ontspannen als je thuis bent. "

De herstelvermogenenquête van de FNV loopt nog tot 25 maart 2012. Deze voorlopige resultaten (ruim 700 respondenten) maakt de FNV bekend in het kader van de internationale Work-your-proper-hours-day, de dag dat vakbonden oproepen om alleen maar je normale werkuren te maken. Zij willen hiermee de aandacht vestigen op (onbetaald) overwerken.
Categorie:
Tag(s):