donderdag, 31. mei 2012 - 17:48

Drinkwaterinstallaties voldoen vaak niet aan vereisten

De Bilt

Van de 4655 nieuwe drinkwaterinstallaties die in 2010 werden gecontroleerd, voldeden ruim 1800 niet aan de vereisten. Hierdoor nam het risico op het ontstaan van verontreiniging in deze installaties (tijdelijk) toe. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM

‘Een probleem’, zo noemt RIVM-onderzoeker Harald Dik, de uitkomsten van zijn onderzoek. ‘Je mag toch verwachten dat nieuwe installaties in orde zijn, maar dat blijkt dus niet het geval.’ Zo’n 40 procent vertoonde bij de controle in 2010 gebreken. Na hercontrole waren er nog zo’n 450 drinkwaterinstallaties die niet aan de vereisten voldeden.

Bij prioritaire drinkwaterinstallaties (zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en zwembaden), die niet aan de regels voor legionellapreventie voldoen, kan een sterk verhoogd risico ontstaan op de groei van Legionella in de installatie. Bij douchen kunnen kwetsbare mensen besmet raken met deze bacterie, en legionellose oplopen. Dit is een ziekte waaraan ouderen en mensen met minder weerstand kunnen overlijden.
Provincie:
Tag(s):