maandag, 15. oktober 2012 - 11:15

Drugshandelaar op vrije voeten na zoekraken deel dossier

Den Bosch

In een maandag gepubliceerde uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch staat dat een drugsverdachte vrijuit gaat omdat in hoger beroep vijf ordners van het politiedossier zijn kwijtgeraakt. Dit melden verschillende media maandag.

Het Openbaar Ministerie kan volgens het gerechtshof de man niet meer vervolgen omdat hij door het ontbreken van de stukken geen eerlijk proces meer heeft. Eerder was de man door de rechtbank veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij rond de eeuwwisseling ongeveer 54 kilo heroïne zou hebben gesmokkeld.

Hoe de dossierstukken precies zijn zoekgeraakt is onduidelijk. Op 18 maart 2005 zijn de stukken van het Openbaar Ministerie (OM) naar de onderzoeksrechter gestuurd. Een paar weken geleden kwam op een zitting aan het licht dat bijna 2500 dossier pagina's die ontbreken, niet meer zijn te achterhalen. Hieronder
bevonden zich onder meer processen-verbaal over de onderschepping van het drugstransport in Calais in Frankrijk.

Omdat de stukken kwijt zijn en niet meer te achterhalen, had het OM al om de eigen niet-ontvankelijkheid gevraagd. Ook de verdediging had gevraagd om die reden de vervolging te staken.
Provincie:
Tag(s):