vrijdag, 6. april 2012 - 17:55

Drukte voor Pasen op de wegen

Utrecht

De drukte op de wegen is zoals verwacht vrijdag al vroeg in de middag begonnen.

‘Normaal begint de avondspits op vrijdag in de middag rond 15. 00 uur maar vandaag, op Goede Vrijdag, heeft het vakantieverkeer gecombineerd met woon-werkverkeer al vanaf 13.00 uur een behoorlijk aantal files opgeleverd’, meldt de Verkeers Informatie Dienst (VID) vrijdag.

Aanrijdingen
Een aantal incidenten zorgde er bovendien voor dat er op diverse wegen extra vertraging ontstond. Rond 13.50 uur kroop de totale filelengte al langzaam richting de 100 kilometer.

A12 Arnhem
Al vanaf vanmorgen 09:00 uur staat het vol bij Arnhem op de A12. Duitse toeristen veroorzaken een file vanaf het Duitse Emmerich tot aan de afrit Arnhem-Noord. In totaal staat het stil over een lengte van bij 20 kilometer. Op de toeristenfile bij Arnhem na, bleef het echter lange tijd vrij rustig op de Nederlandse snelwegen.

A1, A27 en A28
Net na het middaguur bleek het gedaan met de rust. Veel mensen besloten vandaag wat eerder naar huis te gaan, terwijl het nodige verkeer al op weg was naar een eventuele vakantiebestemming. Toen dit verkeer zich met elkaar ging mengen ontstonden al gauw flinke files op de A1 vanuit Amsterdam en de A28 vanuit Utrecht.

Ook op de A27 richting Breda werd het behoorlijk druk. Toen op de A27 vervolgens een ongeval gebeurde bij Avelingen liep het daar helemaal vast. De rechterrijstrook werd afgesloten waarop het binnen mum van tijd vastliep vanaf de afrit Lexmond. Automobilisten die zich hier doorheen geploegd hadden kwamen daarna nog vast te staan voor het knooppunt Sint Annabosch.

Ring A10
Elders in het land veroorzaakte een te hoge vrachtwagen problemen op de binnenring van de A10 bij Amsterdam. De tunnel werd korte tijd afgesloten om het te hoge voertuig langs de tunnel te leiden, maar de file die hier ontstond lost maar heel moeizaam op en zal zich versmelten met de gebruikelijke spitsfile. Om 13:45 uur stond het er stil over 5 kilometer vanaf de afrit Osdorp.

Autobrand A9
Een brandende auto op de A9 richting Amstelveen veroorzaakte vertraging bij Akersloot, terwijl een auto met aanhanger de Martinus Nijfhoffbrug in de A2 deels blokkeerde.

Politiecontrole A67
Weggebruikers die via de A67 Duitsland proberen te bereiken krijgen als klap op de vuurpijl een politiecontrole voor de kiezen. Hierdoor staat het verkeer vast vanaf het knooppunt Zaarderheiken. Ooggetuigen spraken van ruim een uur extra reistijd. Door een nationale feestdag in Duitsland mag vrachtverkeer morgen geen gebruik maken van de Duitse snelwegen.

A16 vrachtwagen door de middenvangrail
Vlak voor de avondspits van vrijdag is op de A16 een vrachtwagen door de middengeleiderail geschoten. De hoofdrijbaan werd om 14:50 uur in beide richtingen afgesloten tussen de knooppunten Terbregseplein en Ridderkerk-Noord.

Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren is niet bekend, wel zou de chauffeur van de vrachtwagen gewond en bekneld zijn geraakt waardoor hij door de brandweer uit zijn cabine moest worden geknipt. Nadat de chauffeur uit zijn benarde positie was bevrijdt werd hij naar een ziekenhuis gebracht.

De politie heeft vervolgens een onderzoek ingesteld om de juiste toedracht te kunnen achterhalen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zou het aanvankelijk tot 19:00 uur gaan duren voordat de hoofdrijbanen vrijgegeven konden worden. Tot die tijd kon het verkeer vanuit beide richtingen omrijden via de Beneluxtunnel in de A4.

Het verkeer op de A20 en de A4 kreeg daardoor wel te maken met de nodige files. Vooral de A20 liep in de richting van Gouda vol. De hoofdrijbaan richting Breda kon, veel eerder dan gepland, al om 16:50 uur worden vrijgegeven. De rijbaan richting Rotterdam kon tien minuten later ook worden vrijgegeven waarna de files in rap tempo konden oplossen.
Provincie:
Tag(s):