woensdag, 1. augustus 2012 - 9:32 Update: 08-07-2014 0:48

Duitsland belangrijkste handelspartner van 17 EU-landen

Voor 17 van de 27 EU-landen is Duitsland de belangrijkste handelspartner. De belangrijkste handelspartner van Duitsland is Nederland. Dit maakt het CBS woensdag bekend.

Belangrijkste handelspartner vaak land op korte afstand

Dat Duitsland voor maar liefst 17 EU-landen de belangrijkste handelspartner is, hangt samen met de centrale ligging van Duitsland in Europa, de zeer grote omvang van de Duitse economie en het grote aantal buurlanden. De EU-landen waarvan Duitsland niet de belangrijkste handelspartner is, zijn: Portugal (belangrijkste handelspartner is Spanje), Malta (Italië), Letland (Litouwen), Ierland (Verenigd Koninkrijk), Spanje (Frankrijk), Estland (Finland), Cyprus (Griekenland), Finland en Litouwen (beiden Rusland). In bijna alle gevallen zijn de belangrijkste handelspartners buurlanden of landen die in de buurt liggen.

Nederland voor alle EU-landen in top-15 handelspartners

Nederland staat bij alle EU-landen in de top-15 van belangrijkste handelspartners. Voor Duitsland is Nederland de belangrijkste handelspartner en voor België staat Nederland op de tweede plaats. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg is de Nederlandse handel van groot belang, met een derde respectievelijk vierde plaats. Dat Nederland ook de vierde handelspartner van Finland en Tsjechië is, hangt onder andere samen met de relatief grote wederuitvoerstromen vanuit Nederland naar deze landen.

Groot deel van Belgische handel met Nederland

Als wordt gekeken naar het aandeel van Nederland in de totale handel van EU-landen, dan is het beeld iets anders. Bijna 16 procent van de totale Belgische handel is met Nederland. Van de Duitse handel is dit slechts 10 procent. Dit komt doordat de Belgische handel op een beperkter aantal landen is gericht dan de Duitse handel. Voor alle EU-landen geldt dat minimaal 2 procent van de handel met Nederland wordt bedreven.
Categorie:
Tag(s):