vrijdag, 3. februari 2012 - 19:46

Duo aangehouden in grootschalig fraudeonderzoek

Regio

Deze week heeft de politie twee mannen aangehouden in een onderzoek naar grootschalige fraude. Het betreft een 46-jarige man uit Erm en een 28-jarige man uit Zwartemeer. De twee, die afgelopen dinsdag zijn aangehouden, zijn vrijdag voor de Rechter-Commissaris worden geleid. De twee mannen zijn aangehouden na een onderzoek dat begin 2011 is gestart.

In april 2011 doorzochten politie, FIOD en belastingdienst zes panden in Zuidoost Drenthe en Noord Overijssel. Die doorzoekingen hielden verband met een groot fraudeonderzoek en stond onder leiding van een Rechter Commissaris. Naast meerdere computers en administratie zijn onder andere personenauto’s en aanhangwagens in beslag genomen. Bij de doorzochte panden ging het om woningen en bedrijfspanden aan de Langestraat en de Industriestraat in Klazienaveen, aan De Huizen en de Stichtingstraat in Zwartemeer, de Steenbakkersweg in Erm en de Marconiestraat in Dedemsvaart.

De doorzoekingen waren onderdeel van een onderzoek door politie, FIOD en belastingdienst naar grootschalige faillissementsfraude, belastingfraude (omzet en inkomsten) en pay-rollfraude, gepleegd door meerdere bedrijven die hoofdzakelijk actief zijn of waren, in- of ten behoeve van de bouw- en aannemingssector. Het onderzoek startte begin 2011 na meerdere aangiften. Het gaat hier om een omvangrijke zaak ging rondom meerdere bestaande en inmiddels failliet verklaarde bedrijven. Door de frauduleuze handelingen zijn bedrijven voor aanzienlijke bedragen benadeeld. Het verdere onderzoek moet duidelijkheid brengen over het precieze aantal benadeelden en het totale fraudebedrag.

Het doel van de doorzoekingen was de inbeslagname van administratieve gegevens ten behoeve van het onderzoek en het leggen van conservatoir beslag op waardevolle goederen ten behoeve van een strafrechtelijk financieel onderzoek (ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel). Fiscale en digitale experts van de betrokken opsporingsdiensten verrichtten de doorzoekingen waarbij ze ondersteuning kregen van de BRNON (bovenregionale recherche noordoost Nederland) en de politie IJsselland. In beslag genomen werden veel administratieve bescheiden, computers, een kopieer- en faxapparaat, drie personenauto’s, een autoambulance, een open aanhangwagen en meerdere kleinere goederen.

Het onderzoek dat na de genoemde doorzoekingen is voortgezet, leidde tot nu toe tot de aanhouding van de twee genoemde verdachten. Het onderzoek is nog volop bezig. In het pand aan de Industriestraat is afgelopen maandag nogmaals een doorzoeking geweest.
Provincie:
Tag(s):