dinsdag, 21. februari 2012 - 18:47

Eén meldkamerorganisatie voor alle hulpdiensten

Den Haag

Minister Opstelten wil het aantal meldkamers terugbrengen. Er komt één nieuwe meldkamerorganisatie die verantwoordelijk wordt voor de meldkamers in Nederland. Dit heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

In de meldkamers komen de hulpmeldingen binnen voor de inzet van de hulpdiensten. Alle meldkamers gaan op dezelfde manier werken.

112-melding
In geval van een calamiteit krijgt de beller van het alarmnummer 112 in de nieuwe situatie iemand aan de lijn die zowel politie, brandweer en ambulance op weg kan sturen.

Versnipperd
Dat moet leiden tot een betere samenwerking, waardoor de gewenste hulp sneller op de juiste plaats komt. De huidige meldkamers zijn versnipperd georganiseerd ten aanzien van personeel, werkwijze, organisatie en beheer. Hierdoor is er een gebrek aan samenwerking tussen meldkamers en een gebrek aan landelijke coördinatie.

De nieuwe landelijke meldkamerorganisatie moet er over vijf jaar zijn. Het aantal locaties van de meldkamers gaat terug van 25 naar 10. In 2015 zijn de bestaande meldkamers opgeschaald naar tien locaties.
Provincie:
Tag(s):