maandag, 7. mei 2012 - 21:17 Update: 08-07-2014 0:31

Een op de vijf Nederlanders raakt mobieltje wel eens kwijt

Amsterdam

Bijna een op de vijf Nederlanders is wel eens een mobiele telefoon kwijtgeraakt door verlies of diefstal.

Toch maakt maar een kwart van de Nederlanders een kopie van persoonlijke gegevens zoals contactenlijst, foto’s en video’s om deze veilig te stellen, blijkt uit onderzoek onder 1.800 Nederlanders in opdracht van Vodafone Nederland. Diefstal leidt niet alleen tot hoge gebruikskosten, maar mogelijk ook tot gegevensmisbruik.

Vodafone roept daarom klanten op extra voorzorgsmaatregelen te nemen en heeft voor klanten twee gratis apps beschikbaar gesteld om persoonlijke gegevens te beschermen bij verlies of diefstal. Het afgelopen jaar kreeg de klantenservice van Vodafone circa 55.000 meldingen van klanten die een mobiel zijn kwijtgeraakt.

Sloddervossen
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren de echte sloddervossen zijn. Eenderde van de jongeren tot 30 jaar is zijn of haar mobiele telefoon wel eens kwijtgeraakt. Van de kwijtgeraakte mobieltjes vindt een kwart de weg terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Toch maken weinig mensen een kopie van de persoonlijke gegevens op hun mobiele telefoon, zoals een contactenlijst, sms-berichten, foto’s, video’s en kalenderafspraken.

Online diensten en apps die het maken van een back-up gemakkelijker maken, worden door slechts één op de tien Nederlanders gebruikt. Ruim veertig procent heeft zijn of haar mobiel niet beveiligd met een wachtwoord of een andere vorm van vergrendeling.

“Als je smartphone wordt gestolen, ligt je hele leven op straat.”
“Het is heel vervelend om je mobieltje kwijt te raken. Ten eerste zijn telefoons duurder dan vroeger. Daarnaast kent vrijwel niemand meer telefoonnummers uit het hoofd en kun je zo belangrijke contacten verliezen. Ten derde zijn de persoonlijke foto’s en filmpjes die op het toestel staan onvervangbaar,” aldus Bart Hofker, directeur consumentenmarkt bij Vodafone Nederland.

Daarnaast is er tegenwoordig een reëel risico van identiteitsdiefstal of gegevensmisbruik waar mensen ook financiële gevolgen van ondervinden.
Categorie:
Tag(s):