zaterdag, 7. april 2012 - 10:57

Een probleemgezin kost overheid minstens 40.000 euro

De zorg voor een probleemgezin kost de maatschappij gemiddeld minstens 40.000 euro per jaar. Dat heeft onderzoeksbureau Stade Advies berekend in opdracht van de gemeente Woerden, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.

De krant meldt dat die 40.000 euro een optelsom is van een bijstandsuitkering plus de kosten van maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldhulpverlening, geestelijke gezondheidszorg, of aanbieders van opvoedingsondersteuning.

Gemeenten willen nu weten hoe de hulp aan probleemgezinnen goedkoper en efficiënter kan, want binnen enkele jaren gaan zij voor bijna alle kosten voor deze gezinnen opdraaien. Het Rijk heeft aan hen de extra taken toebedeeld, maar daar krijgen zij straks veel minder geld voor dan er nu wordt uitgegeven.

Uit het onderzoek blijkt nu dat door terugdringing van de bureaucratie er flink op de kosten kan worden bespaard. Vaak zijn er bij de probleemgezinnen meer dan tien instanties betrokken die vaak niet van elkaar weten wat ze precies doen. Volgens het onderzoeksbureau gaat bijna een derde van de kosten hieraan op. Door één verantwoordelijke aan te wijzen die met het gezin een hulpplan opstelt, kan volgens Stade Advies veel doelmatiger worden gewerkt.

In opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid worden de kosten ook landelijk uitgezocht.
Provincie:
Tag(s):