maandag, 2. april 2012 - 19:06

Eerste draagkolom op Den Haag Centraal

Den Haag

In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 april wordt de eerste draagkolom van de nieuwe OV-terminal Den Haag Centraal geplaatst.

In totaal worden er deze week vier draagkolommen geplaatst in de ‘vide’ tussen het busplatform en het tramplatform. Dit is het eerste zichtbare van het nieuwe dak van het station.

Officiële start
De kolommen worden aan het begin van dinsdagavond naar Den Haag vervoerd. De drie torenkranen hijsen de kolommen ’s nachts — tussen 23.00 en 05.00 uur — op zijn plaats. Met het plaatsen van de eerste vier kolommen is de bouw van het nieuwe dak officieel gestart en wordt het eerste stuk van de OV-terminal zichtbaar. In de zomer worden de laatste vier kolommen geplaatst in de stationshal. De kolommen zijn 18 meter hoog; iedere kolom heeft 4 draag-armen van ieder 15 meter lang en overspannen een hoogte van 4 meter. De acht kolommen dragen straks het nieuwe dak, dat een oppervlakte heeft van 11.000 m2.

Nieuw stationsgebouw
Den Haag Centraal krijgt de komende jaren een compleet nieuw stationsgebouw waar al het openbaar vervoer bij elkaar komt. Het dak van de hal wordt volledig gemaakt van glas en wordt 22 meter hoog. De nieuwe openbaar vervoer terminal is nodig omdat er steeds meer mensen gebruik maken van het station. Er maken hier nu al iedere dag meer dan 190.000 mensen gebruik van het station.
Provincie:
Tag(s):