vrijdag, 23. maart 2012 - 13:54

Eerste GHB-verslaafde ingesloten in speciale cel in Breda

Breda

De politie heeft vrijdagochtend in Breda in een speciale cel op het complex Mijkenbroek de eerste GHB-verslaafde ingesloten, conform nieuwe afspraken met het Openbaar Ministerie. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om een 22-jarige man uit Etten-Leur die nog 76 dagen gevangenisstraf moet uitzitten. In de cel is een cameraverbinding tot stand gebracht met de locatie Breda van verslavingszorginstelling Novadic Kentron, zodat daar live meegekeken kan worden.

Verder krijgt de arrestant van een medewerker van de verslavingszorginstelling medicinale GHB, de hoeveelheid wordt middels een programma geleidelijk afgebouwd

De politie Midden en West-Brabant wordt regelmatig geconfronteerd met arrestanten die GHB gebruiken. Naar schatting komt het enkele tientallen keren per jaar in deze regio voor dat deze verdachten zo verslaafd zijn dat de arts het niet verantwoord vindt om hen zonder toediening van medicijnen (medicinale GHB) en toezicht in te sluiten.

In maart 2011 leidde dit er bijvoorbeeld toe dat een 33-jarige Zevenbergenaar die in Prinsenbeek door buurtbewoners werd aangehouden voor een mogelijke inbraakpoging vanwege zijn verslaving werd vrijgelaten.

Dergelijke vrijlatingen zijn voor de betrokken burgers maar ook voor de politie en het Openbaar Ministerie erg onbevredigend, want het leidt tot ongelijkheid en het bemoeilijkt het recherche onderzoek.

Dit heeft geleid tot bovenvermelde nieuwe afspraken tussen politie, GGD, Openbaar Ministerie, Novadic Kentron en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De arrestant zal in de meeste gevallen drie dagen in de politiecel verblijven.

Daarna kan hij overgeplaatst worden naar het huis van bewaring in Zwolle of het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen. Als hij wordt vrijgelaten volgt hij het afkickprogramma verder bij Novadic Kentron.
Provincie:
Tag(s):