dinsdag, 12. juni 2012 - 12:03

Eerste herdenking Nationaal Brandweermonument, 16 juni 2012

Arnhem

Op 16 juni is de eerste herdenking bij het Nationaal Brandweermonument, aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem. In aanwezigheid van minister Opstelten, enkele honderden nabestaanden en andere genodigden zal eer worden bewezen aan de brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden hun leven hebben gegeven in dienst van de samenleving.

Het nationale monument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s

Er staan op 16 juni 2012 ruim negentig omgekomen brandweerlieden op het monument. Door de stichting Nationaal Brandweermonument zijn criteria voor naamsvermelding opgesteld. Twee belangrijke criteria zijn dat de dodelijke ongevallen na 5 mei 1945 hebben plaatsgevonden en dat het ongeval tijdens een repressief optreden moet zijn gebeurd.

De historische gegevens van het Nationaal Brandweer en Documentatie Centrum zijn voor de stichting het uitgangspunt geweest. De zoektocht naar feiten rond omstandigheden bij overlijden duurt voort. Met het naderen van de datum van de eerste herdenking komt er nog steeds nieuwe informatie boven tafel. De stichting Nationaal Brandweermonument houdt er rekening mee dat er meer namen van sinds 5 mei 1945 overleden brandweermensen op het monument zullen worden toegevoegd.

Waterstralen uit brandweerspuiten
Jeroen Doorenweerd, de kunstenaar die het Nationaal Brandweermonument ontwierp en maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zet, tijdens de ceremonie, het Ereteken in werking voor de brandweerlieden die tijdens hun werk het leven hebben verloren.

Het bestuur van de stichting Nationaal Brandweermonument heeft de brandweerkorpsen in Nederland opgeroepen om op hetzelfde tijdstip als bij de eerste nationale herdenking in Arnhem het Ereteken te maken bij de eigen kazernes. Vele korpsen geven gehoor aan deze oproep en het Ereteken zal bij tientallen kazernes en posten worden gegeven. Bij nagenoeg alle korpsen zal de vlag halfstok hangen. Om als Brandweer Nederland, met elkaar, de omgekomen brandweercollega’s te herdenken en te eren.
Provincie:
Tag(s):