maandag, 23. april 2012 - 16:35

Eerste kunstmatige inseminatie van olifant in Nederland een feit

Hilvarenbeek

Zojuist is in Safaripark Beekse Bergen de 27 jarige vrouwtjesolifant Sabi kunstmatig geïnsemineerd. De ingreep werd, in het kader van het Europese fokprogramma, uitgevoerd door dierenartsen van het IZW (Institut für Zoo- und Wildtierforschung) uit Berlijn.

In Europa wonen circa 200 Afrikaanse olifanten in dierentuinen. Aangezien olifanten niet uit andere continenten mogen worden geïmporteerd dienen de olifanten zichzelf voort te planten om hun voortbestaan in Europa te garanderen. Helaas planten Afrikaanse olifanten zich in gevangenschap slecht voort, waardoor een fokprogramma noodzakelijk is om hen van uitsterven in Europa te behoeden.

De ingreep vond plaats in het bijzijn van Hoofd Dierenverzorging Stephan Rijnen. “Een KI is een bijzondere ingreep. Je moet je voorstellen dat de doktoren circa 1,2 m moeten reiken om bij de baarmoeder te komen. De voorbereidingen voor deze pijnloze ingreep behelsden een dagelijkse training. En nu wachten we in spanning af wat er gaat gebeuren.”

Over ongeveer drie maanden zal duidelijk worden of de ingreep geslaagd is en Sabi in blijde verwachting is. De draagtijd voor een olifant is 22 maanden.
Provincie:
Tag(s):