maandag, 15. oktober 2012 - 18:02

Eerste uitspraak snelrechtzittingen minderjarige verdachten rellen Haren

Groningen

Vrijdag 12 oktober zijn de eerste minderjarigen die worden verdacht van openlijke geweldpleging tijdens de rellen in Haren voor de kinderrechter verschenen. 'De acht zittingen vinden plaats achter gesloten deuren en de eerste uitspraken zijn maandag openbaar gemaakt', meldt de rechtbank Groningen maandag.

Uitspraken 12 oktober:
Verdachte 1: Is veroordeeld tot een deels voorwaardelijke werkstraf met daaraan gekoppeld een verplicht toezicht van de Jeugdreclassering. Daarnaast heeft de kinderrechter de minderjarige verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete met als bijzondere voorwaarde storting in het schadefonds voor de slachtoffers van de rellen in Haren.

Verdachte 2: Deze zaak is aangehouden.

Verdachte 3: Is veroordeeld tot een onvoorwaardelijk werkstraf en een voorwaardelijke geldboete met als bijzondere voorwaarde storting in het schadefonds voor de rellen in Haren.

Verdachte 4: Deze zaak is aangehouden.

Schadefonds
Het is de taak van de rechter een zorgvuldige rechtsgang te bewaken. De kinderrechter heeft geoordeeld dat daar ten aanzien van deze zaken aan is voldaan. De informatie van het Openbaar Ministerie over het schadefonds is door de Officier van Justitie tijdig als officieel processtuk ingebracht.

Daarmee is de rechtbank voldoende op tijd geinformeerd, is de verdediging in de gelegenheid gesteld een en ander te bespreken met de verdachte en zijn de vragen en onduidelijkheden die vorige week nog bestonden over het schadefonds weggenomen.
Provincie:
Tag(s):