woensdag, 6. juni 2012 - 17:20

Eerste vaatje nieuwe haring brengt recordbedrag van 95.000 euro op

Scheveningen

Het haringseizoen 2012 is woensdag met de veiling van het eerste vaatje in Scheveningen officieel van start gegaan. Het vaatje met de beste kwaliteit werd aangevoerd door de Wiron 5 van rederij Jaczon.

Uitzendbureau Start People wist het vaatje voor een recordbedrag van € 95.000,- te bemachtigen, de hoogste opbrengst allertijden. De opbrengst is geschonken aan het Jeugdsportfonds.

Vier haringvaatjes, met elk ongeveer 45 haringen, werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen: Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO/Stivavi), Jim de Jong (chef-kok en haringambassadeur 2012) en Jaap Koning (visspecialist).

Het proefpanel is zeer te spreken over de kwaliteit. “De haring is nu al goed vet, lekker mals en zilt. Het warme weer van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.

Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring.

Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen happen jaarlijks 14 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de nieuwe haring populair. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.

De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring is tevens de start van een groot aantal festiviteiten. Zaterdag 9 juni is Scheveningen het toneel voor Vlaggetjesdag en tal van haringparty’s vinden overal in het land plaats.
Provincie:
Tag(s):