maandag, 16. april 2012 - 12:21

Eind van de week wordt het een stuk warmer

Vanaf dinsdag komt er aan de periode met koude noordenwinden een eind en keren de temperaturen terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Eind van de week zal het een stuk warmer aanvoelen. De middagtemperatuur ligt dan rond 15 graden. Dit meldt Weeronline.nl op zijn site.

Vannacht lichte vorst

Komende nacht komt de aanvoer van koude lucht uit het noorden tot stilstand.
De wind zwakt af en draait naar het zuiden tot zuidwesten. Doordat het vannacht helder is en er niet veel wind staat kan het vannacht op veel plaatsen nog licht vriezen. Morgen wordt de koude lucht dan ook pas echt verdreven.

Zachtere lucht op komst
Door lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden wordt de komende dagen zachtere lucht op gang gebracht. Hierdoor komt er een zuiden- tot zuidwestelijke stroming op gang, waarin steeds wat zachtere lucht wordt meegenomen.

Keerzijde
Maar de keerzijde hiervan is dat de depressies in Nederland de komende dagen ook veel bewolking en regen met zich mee zullen brengen. Morgen en woensdag is het met 11 graden nog iets te fris voor de tijd van het jaar, maar daarna haalt de temperatuur normale waarden van een graad of 15.

Koninginnedag
Pas richting Koninginnedag maken hogedrukgebieden kans om in de buurt van Nederland te komen. Mogelijk wordt het dan echt warm en zonnig. Dit is echter een halve maand vooruit nog zeer onzeker, aldus weeronline. Voorlopig moeten we het in ieder geval doen met wisselvallig lenteweer.

April koudste in jaren

De kans dat april 2012 aan de koude kant eindigt is vrij groot. De voorgaande jaren verliep april juist structureel warmer dan normaal. Voor een jaar waarin april koud verliep moeten we helemaal terug naar 1997. De maandgemiddelde temperatuur bedroeg toen 7,8 graden. Dat het nog veel kouder kan dan in 1997 laat april 1917 zien. De maandgemiddelde temperatuur lag op 4,6 graden en het vroor toen in maar liefst 14 nachten. Dit jaar kwam het tot dusver drie keer tot nachtvorst.
Provincie:
Tag(s):