maandag, 6. februari 2012 - 9:26

Elfstedentocht op z'n vroegst dit weekend of volgende week

De vereniging de Friesche Elfsteden heeft maandagochtend een persconferentie gegeven. Daarin is duidelijk geworden dat deze week geen Elfstedentocht zal worden verreden.

Ondanks dat de ijskwaliteit 'nog nooit zo mooi is geweest', is de ijsdikte in het zuiden en zuidoosten bij Stavoren slecht, aldus voorzitter van de Friesche Elfsteden Wiebe Wieling.

De sneeuw die afgelopen vrijdag is gevallen zorgt voor een slechte aangroei van het ijs. Gemiddeld is een ijsdikte van gemiddeld 15 centimeter vereist voor een Elfstedentocht. Op veel plekken op de route ligt nu nog maar 3 centimter. Een rayonhoofd, die verantwoordelijk is voor het Slotermeer, is tijdens een ijsinspectie zelf door het ijs gezakt. Hij liep daarbij alleen een nat pak op.

Ook de komende dagen zal 'alles op alles' worden gezet om het ijs, waar kan, sneeuwvrij te krijgen. De vereniging de Friesche Elfsteden wordt daarbij geholpen door mensen die wonen in de dorpen langs het parcours.

Op de vraag wanneer wel de Elfstedentocht verreden kan worden, is afhankelijk van de vorst. Afgelopen nacht kwam het kwik niet onder de -7 graden Celsius. Volgens ijsmeester Jan Oosterboer zorgt dat slechts voor minimaal 1 centimeter groei van het ijs.

Woensdag zullen alle rayonhoofden opnieuw bij elkaar komen om te overleggen.
Provincie:
Tag(s):