woensdag, 19. september 2012 - 23:18

''Enorm groot fossiel" gevonden uit de tijd van de dinosaurussen

Maastricht

Tijdens graafwerkzaamheden in de cementgroeve van ENCI is men op een 13 meter lange fossiel gestuit. Volgens het Natuurhistorisch Museum in Maastricht zwom het reusachtige zeereptiel zo'n 68 miljoen jaar geleden rond, waar nu de provincie Limburg is.

In 1998 werd er eveneens een fossiel gevonden, maar volgens het museum is dit exemplaar zeker een half miljoen jaar ouder en mogelijk de oudste bekende van de Mosasaurus Hoffmani of één die daar sterk op lijkt.

Nadat de fossiel ontdekt was werden de graafwerkzaamheden direct stil gelegd. Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht hebben inmiddels grote delen van de schedel, een deel van de staart en de buik weten te bergen. Het is de bedoeling dat het dier eind december aan het publiek getoond kan worden.

Het dier had tanden van 8 centimeter en de wortels die hier aan zaten hebben het formaat van een banaan. De opgraving van het dier is voor de vrijwilligers van het Natuurhistorisch Museum nog een flinke klus. De beenderen liggen over een grote oppervlakte verspreid. Ook de zachte kleierige kalksteen bemoeilijkt de opgraving.
Provincie:
Tag(s):