dinsdag, 13. maart 2012 - 17:21

Erasmus Universiteit toneel van gijzeldrama

Rotterdam

Special Forces van het Korps Mariniers, de zogenoemde Unit Interventie Mariniers (UIM), hebben in de hoogbouw van de Erasmus Universiteit de contraterreuroefening Rotterdam Mumbai gehouden.

Hierin stond het beëindigen van grootschalige terreur centraal.

Zo’n 50 zwaarbewapende specialisten van het Korps Mariniers werden geconfronteerd met een schietende vijand, die bovendien burgers in gijzeling hield. De militairen doorzochten het 17 verdiepingen tellende universiteitsgebouw en schakelden daarbij de gijzelnemers uit. Rond 3.00 uur vannacht was alle verzet gebroken.

Mumbai
Het rollenspel was ontleend aan de aanslagen in de Indiase stad Mumbai eind 2008. Tijdens een 4 dagen durend beleg maakten radicaalislamitische terroristen toen 166 slachtoffers. Rotterdam Mumbai maakt deel uit van een reeks contraterreurytainingen die de mariniers dit jaar in publieke gebouwen houden. Om hun vaardigheden op andere terreinen niet te verliezen, werkten de mannen vorige week de jaarlijkse oefening Rail Wave af. Toen ontzetten zij in Hoofddorp een gekaapte trein.

Werkterrein
UIM is de nationale antiterreureenheid van Defensie. Rond de klok staat een peloton klaar om overal in Nederland grootschalig terrorisme te bestrijden. Tot het werkterrein behoren vliegtuigen, schepen, boorplatformen, treinen en complexe gebouwen, zoals een voetbalstadion, theater of universiteitsgebouw. Ook heeft elk team een eigen specialisme. Zo zijn er klimteams, een silent team voor verborgen infiltraties, duikteams en breach teams voor het forceren van toegang.
Provincie:
Tag(s):