maandag, 25. juni 2012 - 15:00

Erfgoedfestival, gelegerd in Gelderland gestart

Zaterdag 23 juni is het drie maanden durende festival Gelegerd in Gelderland van start gegaan op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Gelegerd in Gelderland is het grootste erfgoedfestival van Nederland.

’s Ochtends tijdens het officiële gedeelte sprak Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje over militairen uit vervlogen tijden 'als de vaders van onze vrede'. Luitenant-generaal Mart de Kruif verklaarde in zijn openingsspeech er trots op te zijn Gelderlander te zijn en beschreef de menselijke aspecten van de militaire aanwezigheid op de samenleving. Het boek ‘Militairen op de Veluwe’ werd geheel in stijl door een wielrijder in historisch kostuum binnengebracht en vervolgens door auteur Ingrid van der Vlis aangeboden aan gedeputeerde Annemieke Traag. Het boek, dat de aanleiding vormt voor het festival, beschrijft allerlei facetten van twee eeuwen militaire aanwezigheid op de Veluwe. Rond het middaguur werd bij de geschutsopstelling van de Gele Rijders onder grote publiek belangstelling het officiële startschot voor het festival gegeven door Clemens Cornielje en Mart de Kruif.

Op het terrein van Landgoed Bronbeek was de Bandritzer 561 - na een aantal try-outs - nu helemaal gereed om aan het publiek te tonen. Bezoekers stonden de hele dag in de rij voor de intrigerende tijdmachine. In de Bandritzer 561 maken bezoekers aan de hand van korte films een tijdreis langs verschillende episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis. De activiteiten van het festival worden met elkaar verbonden door deze rondreizende multimediashow die op veel plaatsen en bij diverse evenementen in de provincie te zien zal zijn.

Op Landgoed Bronbeek konden de ruim 4.000 bezoekers kennismaken met hoogtepunten uit de Gelderse militaire geschiedenis. Het programma bood zo alvast een voorproefje van activiteiten die gedurende het festival te zien zullen zijn. Zo waren er onder meer Romeinse gladiatoren, Middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tachtigjarige Oorlog, KNIL-militairen, Gele Rijders en hedendaagse militairen van diverse landmachteenheden op het terrein aanwezig. Groot en klein genoot zaterdag van de kampementen uit tal van tijdsperiodes waar re-enacters in historische kostuums demonstraties gaven. Zo konden kinderen onder meer meedoen aan exercitieoefeningen bij de Romeinen, leren schieten met een musketgeweer, zwaardvechten en boogschieten. Er waren tal van militaire voertuigen te bekijken van diverse militaire eenheden. I

n de kas van het landgoed werden twee tentoonstellingen gepresenteerd: de fototentoonstelling 'Militairen op de Veluwe' gepresenteerd door CODA Museum en de tentoonstelling 'Rode baretten' met foto's van Evert Jan Daniels, winnaar van de zilveren camera 2010. Veel bezoekers maakten zaterdag van de gelegenheid gebruik de tentoonstellingen: 'Het verhaal van Indië', '1942, de val van Indië' en 'De kolonialen. Het leven van zeven Bronbekers' in Museum Bronbeek te bezoeken. Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers verzorgde ’s middags een spetterend muziekoptreden. Schuttersgilde St. Bavo uit Angeren verzorgde demonstraties vendelzwaaien en een taptoeshow. Zangeres Marlies Claasen sloot de dag op een zonovergoten terras geheel in stijl af met liedjes van o.a. Vera Lynn en The Andrew Sisters. Op de klanken van ‘We'll meet again’ verlieten de bezoekers het festivalterrein.

Tijdens het drie maanden durende festival zijn, verspreid over de provincie, ruim 200 verschillende activiteiten te bezoeken. In die activiteiten wordt aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op landschap, burgers en militairen. Er zijn activiteiten op allerlei niveaus voor allerlei doelgroepen: van ludiek tot serieus en van kleinschalig tot overweldigend. Voor gezinnen met kinderen en historische fijnproevers, voor toeristen en veteranen. De activiteiten worden georganiseerd door ongeveer honderd samenwerkende organisaties: musea en historische verenigingen, maar ook veteranenorganisaties en living history-groepen.
Voor een overzicht van alle activiteiten: www.gelegerdingelderland.nl <http://www.gelegerdingelderland.nl/>

Omroep Gelderland komt in juli en augustus onder de noemer ‘Geeft Acht!’ met zes uitzendingen over de dienstplicht. De eerste uitzending is op zondagavond 8 juli.

De slotmanifestatie van het festival zal op 22 september 2012 plaatsvinden in Ede. Dit gebeurt gelijktijdig met de jaarlijkse Airborneherdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Een spectaculair programma is in voorbereiding in samenwerking met de Gemeente Ede en Airborne Feelings. De epiloog van het festival zal deel uit maken van de Slag om Grolle in Groenlo in oktober 2012.
Provincie:
Tag(s):