woensdag, 6. juni 2012 - 18:38 Update: 08-07-2014 0:51

€ 38 miljoen onjuiste uitbetalingen belastingaangifte voorkomen

De Belastingdienst en de FIOD hebben de eerste vier maanden van dit jaar € 38 miljoen aan onterechte uitbetalingen op basis van belastingaangiften weten voorkomen. Dat schrijft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in de 10e Halfjaarsrapportage Belastingdienst aan de Tweede Kamer.

Daarnaast werden ruim 130.000 nieuwe toeslagaanvragen op juistheid getoetst aan actuele informatie. In het kader van de aanpak van btw-fraude werden dit jaar tot nu toe 39.000 ongebruikte btw-nummers afgevoerd. Hiermee kan niet langer een btw-teruggaaf worden gevraagd. Tevens worden 26.000 nummers permanent gemonitord om misbruik te voorkomen. Bij de bestrijding van intracommunautaire btw-fraude zijn er 206 ondernemingen stopgezet.

'De Belastingdienst wil steeds meer vooraf "aan de poort" controleren of aanvragen juist zijn. Daarvoor wordt de beschikbare informatie op steeds slimmere manieren ingezet.' , aldus staatssecretaris Weekers.

Het landelijk intelligenceteam omzetbelasting monitort mogelijke fraudeontwikkelingen en geeft wekelijks tientallen signalen voor nadere controle door aan de regionale belastingkantoren. Bij buitenlandse belastingdiensten werd er ruim 400 keer informatie opgevraagd over mogelijke btw-fraude. Op verzoek van de buitenlandse collega’s werd er meer dan 700 keer informatie verstrekt.
Categorie:
Tag(s):