dinsdag, 20. maart 2012 - 13:38

Europees oudste orang-oetanman overleden

Apeldoorn

Apenheuls “Koning Karl” is overleden. De orang-oetanman Karl had de laatste jaren veel last van ouderdomskwalen. De laatste weken ging zijn gezondheid duidelijk nog verder achteruit. Hij had moeite met klimmen, ondanks de nodige aanpassingen voor hem in het verblijf.

Bezoekjes van de wat speelsere orang-oetans werden hem vaak te veel. Hij bracht zijn tijd dan ook vooral door met twee rustige vrouwtjes en een baby’tje. Deze laatste dagen werd de meeste dagelijkse beweging, noodzakelijk voor het halen van zijn voedsel en om zijn slaapplek te bereiken, hem te veel. De verzorgers van Apenheul hebben daarom besloten om Karl in te laten slapen. Karl is bijna 52 jaar oud geworden en was daarmee de oudste Borneo orang-oetanman in Europa.

Dreadlocks en grote wangen
Als er een dier in Apenheul met recht de titel ‘de koning van de apen’ mocht dragen was dat wel de imposante orang-oetan Karl. Met zijn grote wangplaten, flinke keelzak, halve meter lange dreadlocks en grote knuisten was hij een indrukwekkende verschijning, die veel losmaakte bij het publiek.

Ups en downs
In 2010 vierde Apenheul nog uitgebreid de 50ste verjaardag van de imposante orang-oetanman. Maar met het ouder worden kwamen ook de kwalen. Veel klimmen in de touwen was er niet meer bij door de stramheid in de ledematen. Steeds vaker had hij gedurende de dag korte slaapjes nodig; zeker als zijn kinderen weer op bezoek waren geweest. Ook zijn gebit werd steeds slechter. In het najaar 2011 gebruikte Karl opeens zijn rechterkant nauwelijks, waardoor de dierverzorgers vermoedden dat hij een licht herseninfarct had gekregen. Nu ook zijn dagelijkse beweging hem te veel werd, is besloten hem in te laten slapen.

Rouw
De dierverzorgers treuren om het verlies. Karl was een wijze, charmante, vriendelijke orang-oetan en stal de harten van veel dierverzorgers én bezoekers. Orang-oetans zijn geen echte groepsdieren. Daarnaast zijn ze nogal introvert. Of de Apenheulse orang-oetans rouwen is niet duidelijk.
Provincie:
Tag(s):