zaterdag, 18. augustus 2012 - 15:31

Evertsen terug van piratenjacht

Den Helder

Na deelname aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield is het fregat Hr. Ms. Evertsen vandaag thuishaven Den Helder binnengelopen. dit heeft het ministerie van Defensie zaterdag laten weten.

Minister Hans Hillen benadrukte het belang van de missie voor Nederland. “Onze welvaart is immers afhankelijk van vrije handel, van onbelemmerd vervoer van goederen over zee en afhankelijk van de vrije toegang tot grondstoffen. Kleding, schoenen, elektronica, auto's en brandstof bereiken zo ongehinderd Nederland en blijven voor ons allemaal betaalbaar.”

Het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen opereerde de afgelopen 3 maanden in de wateren rond de Hoorn van Afrika. Naast het bestrijden van piraterij en het beschermen van koopvaardijschepen, voerde Hr. Ms. Evertsen dicht onder de Somalische kust diverse patrouilles uit.

Hierbij werd waardevolle informatie verkregen over de kustactiviteiten en de normale levenspatronen. Met deze informatie kunnen mogelijk afwijkende patronen snel worden herkend en piraterij effectiever bestreden.

Man en muis
Ten overstaan van honderden familieleden en vrienden reikten Hillen, enkele Kamerleden en plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, generaal-majoor der mariniers Rob Verkerk, de medaille voor vredesoperaties uit aan de bemanning.

De minister roemde hun inzet, zoals bij het redden van een lokale vissersboot met motorproblemen, die waarschijnlijk met man en muis was vergaan als de Evertsen het niet op sleeptouw had genomen.

Maar in het bijzonder stond de bewindsman stil bij de bevrijding op 29 juni van een gekaapt vissersschip en de aanhouding van 7 piraten. “De Somalische piraten hadden de bemanning gegijzeld en gebruikten de veroverde boot om handelsschepen aan te vallen.”

Na een 2-daagse achtervolging wist de Evertsen de kapers te lokaliseren. “Niet eenvoudig. We hebben het immers over een gebied van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. Met kustlijnen zo lang als die van Den Helder tot en met Zuid-Portugal.”

Lynx
Uiteindelijk was het de boordhelikopter die het gekaapte schip spotte. Hillen: “Ook op zijn allerlaatste operationele missie wist de oude Lynx-helikopter zich dus te bewijzen als onmisbare ogen in een uitgestrekte oceaan.” Na in 1978 in dienst te zijn genomen door de marine zwaait het toestel in september af.

De 7 kapers werden voor vervolging overgedragen aan Oman. Gedurende de NAVO-missie werden verder door de Evertsen 26 verdachte schepen ondervraagd, 454 koopvaardijschepen gecontroleerd en geïnformeerd over zelfbeschermingsmaatregelen.

Het fregat fungeerde tevens als vlaggenschip voor het NAVO-vlootverband, de Standing NATO Maritime Group 1, onder leiding van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.
Provincie:
Tag(s):