zaterdag, 14. april 2012 - 20:52

Extra aandacht bij SIVO voor Nederlandse volksculturen

Odoorn

Wanneer de liefhebbers van internationale folkloristische dansen van 1 tot en met 5 augustus naar het SIVO-festival in Odoorn komen, krijgen ze opnieuw enkele aantrekkelijke vernieuwingen gepresenteerd. De SIVO-organisatie heeft de lijn van vernieuwingen ook voor het komende festival doorgetrokken en speelt dit jaar in op “het jaar van het immaterieel erfgoed”. Het gaat hierbij om een landelijk initiatief van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ook nieuw is dat kaarten voor SIVO nu ook vanaf 1 mei via internet (e-ticket) gekocht kunnen worden.

SIVO zal op haar 28-ste festival extra aandacht schenken aan de Nederlandse volksgebruiken, waarbij dans, muziek en kleding van eigen bodem centraal staan. Daarbij wordt gehoopt een bijdrage te leveren aan het levendig houden van de vaderlandse volksgebruiken

Op het komende festival krijgen vijf Nederlandse groepen de mogelijkheid zich met hun specialiteiten te presenteren. Van oudsher staat de groep De Schaop’ndansers uit Exloo op de planken, een groep van ongeveer twintig personen, gestoken in het authentieke zondagse kostuum uit Exloo en omgeving, zoals dat in het begin van de 20e eeuw werd gedragen. De mannen dragen een stemmig zwart kostuum, de vrouwen kleding met heidekleuren en een origineel zilveren oorijzer met gouden stiften.
Naast De Schaop’ndansers staat de komst ook vast van de Puttense Boerendansers (Putten), de Iesselschotsers (Steenderen), de dansgroep Medioburgum (Middelburg) en de folkloristische Dansgroep Wi’j eren ’t Olde uit de buurtschap Velswijk bij Zelhem.

Ieder van deze groepen zal de eigen volkscultuur op een zo mooi mogelijke wijze voor het voetlicht brengen. Naast de Nederlandse deelname heeft SIVO dit jaar vijftien buitenlandse dansgroepen op het programma staan. Meer dan 500 dansers en danseressen zullen de duizenden bezoekers van SIVO een wervelende show voorschotelen, waarbij de vaak felgekleurde danskostuums, de authentieke muziek en de prachtige instrumenten weer voor veel enthousiaste reacties onder de bezoekers zullen zorgen.

Bijzondere gasten zijn dit jaar de dansers van het Shaka-Zulu ensemble uit Durban (Zuid-Afrika). De opzwepende dans en muziek staat garant voor adembenemende optredens. Ook de Thaise formatie Thai Arts and Cultural Group en het Boliviaanse Ballet Folklórico de la Paz zullen de liefhebbers van dans en muziek in extase brengen.

SIVO maakt het de bezoekers nog gemakkelijker bij het verwerven van toegangskaarten, want vanaf 1 mei zijn kaarten ook via internet (e-tickets) te koop. SIVO-penningmeester Ritske Tulner licht deze vernieuwing toe: “Het is een verbreding van mogelijkheden om toegangskaarten aan te schaffen. Voor de bezoekers geldt dat er bij de nieuwe wijze van aanschaf van kaarten kortere wachttijden bij de kassa zijn. Als extraatje ligt er voor iedere bezoeker met een e-ticket een verrassing klaar.”

Verder is het programma in het weekend van 4 en 5 augustus breder opgezet. Het festival begint die dagen al om 11.00 uur. Een bijzondere attractie is de “multiculti-markt” waarop een boeiende reis te maken is langs de verschillende werelddelen. Het is een wereldse markt met kraampjes vol buitenlandse en Nederlandse artikelen, exotische lekkernijen en speciale drankjes.

In hetzelfde weekend is er veel aandacht voor de jeugd door middel van het “kinderplein”. In het kader van het jaar van het immaterieel erfgoed worden de kinderen (tot twaalf jaar gratis toegang) door de SIVO-begeleiders onder andere vermaakt met oud-Hollandse spelletjes, samen dansen en knutselen en het instuderen van een heuse galavoorstelling.

SIVO 2012 brengt voor een ieder vermaak.
Provincie:
Tag(s):