maandag, 16. januari 2012 - 17:21

F-16 voert opnieuw controle uit boven Eemskanaal

Groningen

Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht is maandagmiddag wederom, op verzoek van de Veilgheidsregio Groningen, ingezet om de toestand van de dijklichamen en kades van het Eemskanaal en Winschoterdiep te controleren. Dit heeft het ministerie van Defensie maandag laten weten.

Een F-16 van vliegbasis Volkel voerde twee weken geleden eveneens een fotovlucht uit boven het Eemskanaal toen het water hoog stond en omwonenden geëvacueerd werden.

Tijdens de vlucht van maandagmiddag wordt de huidige toestand van de dijklichamen en kades rondom het Eemskanaal en het Winschoterdiep vastgelegd met het RecceLite-systeem. De hoogwaardige infraroodbeelden van dit fotoverkenningsysteem bieden de mogelijkheid de situatie te vergelijken met die van twee weken geleden.‪‪

Het RecceLite systeem wordt door de Luchtmacht ook gebruikt in Afghanistan bij het verkennen van routes en het opsporen van bermbommen. Het systeem is uitermate geschikt om grote gebieden in kaart te brengen.

Het uitvoeren van dit soort steunverzoeken behoort tot de nationale taken van Defensie. Een andere belangrijke nationale taak van de Koninklijke Luchtmacht is het beveiligen van het Nederlandse luchtruim. Hiervoor staan twee jachtvliegtuigen 24 uur per dag 7 dagen per week paraat.
Provincie:
Tag(s):