woensdag, 12. december 2012 - 10:27 Update: 08-07-2014 0:31

Faceboek, Friso, Wilders, crisis meest populair op Google zoekmachine

Amsterdam

Google presenteert in het jaarlijks terugkerende Zeitgeist-rapport de termen waarop Nederlanders in 2012 het meest hebben gezocht.

De economische malaise is goed terug te zien in het zoekgedrag. Zo scoren zoektermen als restschuld, scheefwonen en nivelleren hoog. Ook blijkt dat veel mensen hun huis maar niet kwijt raken, want er werd ten opzichte van 2011 zeer veel gezocht op 'huis verhuren'.

Nederlandse internetgebruikers zoeken daarnaast volop naar informatie over televisie: Voetbal International is het meest gezochte tv-programma, Sandra van Nieuwland de meest gezochte kandidaat van The Voice of Holland en boerin Henrieke de meest gezochte deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw. Wesley Sneijder was dit jaar de meest gezochte voetballer en Epke Zonderland de meest gezochte Olympische sporter.


Verkiezingen en Haags jargon leiden tot vragen
Ook de verkiezingen komen dit jaar duidelijk terug in het zoekgedrag. De snelststijgende term van alle zoekopdrachten in het Nederlands ten opzichte van 2011 is ‘stemwijzer’. Van de politieke partijen is SP de meest gezochte politieke partij, gevolgd door PvdA en VVD. Geert Wilders is ondanks het zetelverlies, net als vorig jaar, de meest gezochte politicus in Nederland. Mark Rutte en Diederik Samson volgen direct na hem.

Het Haagse jargon leidde tot veel vragen over de betekenis van politieke termen. De top tien van vragen die beginnen met ‘wat is...’ bestaat voor meer dan de helft uit politieke vragen. De lijst wordt aangevoerd door de vraag ‘wat is forensentaks’ en bestaat verder uit vragen als ‘wat is nivelleren’ en ‘wat is modaal’.

Obama is de meest gezochte buitenlandse politicus, Romney volgt op plek drie, na de Britse premier Cameron.

Impact recessie op huizenmarkt en supermarkten
In het afgelopen jaar was er veel aandacht voor de huizenmarkt. Van de woorden die met deze markt in verband kunnen worden gebracht, zoeken de meeste Nederlanders naar informatie over ‘restschuld’, gevolgd door ‘open huizen dag’ en ‘scheefwonen’.

Ook valt het op dat goedkopere supermarkten als Vomar Voordeelmarkt en Nettorama in de top drie staan van 'snelststijgende supermarkten'.

Voetbal International meest gezochte tv-programma
Naast het zoeken naar onderwerpen in het nieuws, zoeken Nederlanders ook vaak naar tv-bekenden. Zo is Sandra van Nieuwland de meest gezochte kandidaat van The Voice of Holland en Henrieke, bekend van Boer Zoekt Vrouw, de meest gezochte deelnemer aan dit programma. Boer Zoekt Vrouw staat op de vijfde plek van meest gezochte TV-programma’s, na winnaar Voetbal International, GTST, het NOS Journaal en het RTL Nieuws.

Sportief jaar
Dat 2012 ook een sportjaar was, is terug te zien in de lijst met alle snelst stijgende zoektermen. Het EK 2012 staat op plek twee, de Elfstedentocht op plek vijf en de Olympische Spelen op plek zes. Epke Zonderland staat op de zesde plek in de top tien van meest gezochte bekendheden en voert de lijst aan van meest gezochte Nederlandse deelnemers aan de Olympische spelen. De tweede en derde plek gaan naar gouden medaille-winnaars Ranomi Kromowidjojo en Marianne Vos. Wesley Sneijder is de meest gezochte voetballer van de Nederlandse voetballers die aan het EK 2012 deelnamen.

Muziek
De meest gezocht nummer 1-hit in 2012 is Gangnam Style, gevolgd door Call Me Maybe, I Follow Rivers en Skyfall respectievelijk op plek twee, drie en vier. Adele is de meest gezochte artiest in Nederland. Giel Beelen is de meest gezochte DJ, gevolgd door Edwin Evers.

Technologie
Technische ontwikkelingen komen in verschillende top tien-lijsten terug. De top tien van meest gezochte termen in het algemeen bestaat helemaal uit sociale media en internetdiensten. In de top tien-lijsten met meest gezochte vragen die beginnen met ‘hoe’ en ‘wat is’, blijkt dat veel Nederlanders zoeken naar technische vragen als ‘wat is Spotify’, ‘hoe werkt PayPal’ en ‘wat is roaming’.

Regionale verschillen
Het zoekgedrag van Nederlanders verschilt per regio. Voor vijf thema’s die het afgelopen jaar in het nieuws waren, is een top vijf samengesteld. Hieruit blijkt dat het meest wordt gezocht naar ‘kinderopvang’ in de provincie Friesland en ‘langstudeerboete’ in studentenstad Groningen. Van alle Nederlanders zoeken de inwoners van Flevoland het meest naar ‘huis kopen’ en ‘vacature’. De meeste mensen die naar ‘zorgpremie’ zoeken, wonen in Drenthe.
Categorie:
Tag(s):