woensdag, 14. maart 2012 - 13:17 Update: 08-07-2014 0:54

Farmacie steeds meer invloed op psychiaters en psychologen

Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat van de psychologen en psychiaters die bepalen wat er in het wereldwijde handboek voor psychiatrische stoornissen (DSM-5) komt te staan er ruim twee derde banden heeft met een geneesmiddelenfabrikant. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Experts uit tal van landen werken via commissies aan de DSM-5, hét boek voor psychologen en psychiaters en dé informatiebron waarop psychiaters en psychologen hun diagnoses baseren. Wat de Amerikaanse onderzoekers opviel was het feit dat de meeste banden met de industrie voorkomen bij commissieleden die zich buigen over ziektebeelden waarvoor medicijnen de eerste behandeloptie zijn. Bijvoorbeeld bij slaapstoornissen. Bij alle zeven leden in de werkgroep die zich hiermee bezig houdt, is er sprake van belangenverstrengeling, zo stelden de onderzoekers.

Zij vinden daarom dat de artsen die de richtlijnen opstellen heel onafhankelijk moeten zijn en pleiten voor strenge controle op die onafhankelijkheid. Goede controle is heel erg belangrijk want volgens de onderzoekers is gebleken dat geneesmiddelenstudies die worden gefinancierd door een farmaceutisch bedrijf vaker positieve resultaten opleveren dan niet-gesponsorde studies, aldus de Volkskrant.
Categorie:
Tag(s):