zondag, 5. februari 2012 - 14:38 Update: 08-07-2014 0:54

FC Utrecht laat Ajax de Klassieker-kater niet wegspoelen

Amsterdam

[ELF-Voetbal] Ajax heeft een nieuwe dreun te verwerken gekregen. Exact een week na de verloren Klassieker (4-2) werd tegen FC Utrecht in de Amsterdam ArenA een 0-2 nederlaag geleden.

Toby Alderweireld (hamstring), Derk Boerrigter (rug), Nicolai Boilesen (hamstring), André Ooijer (kuit), Kolbeinn Sigthórsson (enkel), Bruno Silva (schouder) en Gregory van der Wiel (lies) waren er vanwege blessureleed niet bij en plots leek het alsof Frank de Boer weer was teruggekeerd naar de A1. Stefano Denswil, Davy Klaassen, Dico Koppers, Ricardo van Rhijn en Joël Veltman waren opgenomen in het Amsterdamse keurkorps. Het betekende niet dat de hoofdstedelingen op voorhand kansloos waren. In de voorbije zeven speelrondes slaagde FC Utrecht er namelijk niet in om te zegevieren. De laatste keer dat dat wel gebeurde, was op zondag 6 november, nota bene tegen Ajax (6-4). Bovendien was het Ajax onder De Boer nog altijd ongeslagen in eigen huis.

Onder het dichte dak van de Amsterdam ArenA kwam Ajax het gretigst uit de startblokken. FC Utrecht, dat de laatste drie ontmoetingen met de Amsterdammers naar zich toe wist te trekken, kwam echter niet in de problemen. Het eerste bedrijf verliep precies zoals FC Utrecht hoopte. Het liet het spel aan Ajax, maar kwam defensief amper in de problemen. Vijf minuten voor het rustsignaal kwamen de Domstedelingen verrassend op voorsprong. Alexander Gerndt gaf de bal voor vanaf links. Kenneth Vermeer leek de bal te kunnen pakken, maar de bal glipte uit zijn handen. Edouard Duplan was er als de kippen bij om adequaat te reageren op de blunder van de Ajax-goalie: 0-1.

In de tweede helft kreeg Ajax een aantal kansen om zich terug in de wedstrijd te knokken. Twintig minuten na de thee leek het 1-1 te worden nadat er paniek uitbrak in de achterhoede van FC Utrecht, maar de bal strandde op twee meter van de goal. Daarna deelde de formatie van trainer Jan Wouters de genadeklap uit. Wederom via Duplan, die op aangeven van Frank Demouge hard en hoog raakschoot. Het beladen duel eindigde met een opstootje bij de achterlijn. Ajax-huurling Rodney Sneijder, die in de slotseconden onenigheid had met invaller Miralem Sulejmani, verliet in de blessuretijd strompelend het veld. Invloed op de eindstand had het allemaal niet meer. De eerste thuisnederlaag van Ajax onder De Boer werd zo een feit.

Ajax, de Europa League-tegenstander van Manchester United, neemt het in februari op tegen NAC Breda (uit), NEC (thuis) en Excelsior (uit). FC Utrecht ontvangt deze maand eerst ADO Den Haag en AZ en gaat daarna op bezoek bij FC Twente.
Categorie:
Tag(s):