zondag, 6. mei 2012 - 16:57 Update: 08-07-2014 0:52

Feyenoord flikt het: voorronde Champions League

Heerenveen

(Elfvoetbal) Wie had dat gedacht aan het begin van het seizoen! Feyenoord heeft zich gekwalificeerd voor de voorronde van de Champions League. Dit gebeurde zondagmiddag na een 2-3 zege op SC Heerenveen.

SC Heerenveen - Feyenoord. Op voorhand de meest interessante confrontatie van de laatste speelronde van de Eredivisie. De situatie was zo dat de Friezen, die dit seizoen slechts vijf keer verloren in de Eredivisie (enkel Ajax deed het met vier nederlagen iets beter) moesten winnen óf verliezen om Europees voetbal veilig te stellen.

Een gelijkspel moest worden vermeden. Winst van SC Heerenveen zou voor de formatie van coach Ron Jans de op één na beste prestatie ooit in de Eredivisie betekenen. De Friezen zouden het seizoen dan afsluiten met negentien zeges.

Het record is 21 overwinningen uit het seizoen 1999/2000. Feyenoord, dat al tien wedstrijden ongeslagen was in de Eredivisie en drie van haar vier laatste uitduels won, kan de beste seizoensprestatie sinds de voetbaljaargang 2005/'06 evenaren. Een overwinning zou de 21e seizoenszege betekenen. Feyenoord won de laatste twee Eredivisie-uitwedstrijden op bezoek bij SC Heerenveen.

Zowel SC Heerenveen als Feyenoord keek lange tijd de kat uit de boom. In het eerste bedrijf werd niet gescoord. Daarna gingen de remmen eraf. Bas Dost schoot SC Heerenveen in de 56e minuut op voorsprong. Zou het dan toch nog misgaan voor Feyenoord?

Nee. In een tijdsbestek van elf minuten waren de Rotterdammers driemaal trefzeker. Otman Bakkal, Sekou Cissé en Elvis Manu waren daar verantwoordelijk voor. Vijf minuten voor tijd maakte Rajiv van la Parra nog wel de 2-3, maar het mocht niet baten. Het zat er toen al dik in dat het 2-3 zou blijven. SC Heerenveen mocht immers niet gelijkspelen. En inderdaad, het bleef 2-3.