zondag, 26. februari 2012 - 16:37 Update: 08-07-2014 0:54

Feyenoord moet meerdere erkennen in PSV

Eindhoven

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft tegen PSV averij opgelopen op Super Sunday. De Noord-Brabanders hielden de punten in Eindhoven: 3-2. Namens de havenstedelingen, waar topscorer John Guidetti ontbrak, speelde Guyon Fernandez in negatief opzicht een hoofdrol.

Iedereen die van Nederlands voetbal houdt, keek uit naar PSV - Feyenoord. Twee clubs uit de traditionele top-3 tegenover elkaar, wel zonder Guidetti aan Rotterdamse zijde. Dat was een fikse aderlating voor de manschappen van Ronald Koeman. Feyenoord kwam tienmaal tot scoren in de laatste vier ontmoetingen, waarvan er drie werden gewonnen. Zeven van die doelpunten kwamen op naam van de 19-jarige Zweed. Feyenoord wachtte dus een zware opgave, ook omdat de laatste competitiezege op Eindhovense bodem alweer dateerde van 14 maart 2004. Toen werd het 0-1. PSV, met 35 doelpunten de productiefste thuisploeg van de Eredivisie, leed haar laatste thuisnederlaag op 5 februari 2011. ADO Den Haag pakte toen de volle buit in het Philips Stadion: 0-1.

Voorafgaande aan de confrontatie met Feyenoord stond van officiële doelpuntenteller van PSV, dat in haar laatste dertien competitiewedstrijden slechts eenmaal de nul hield, van dit seizoen op 97. Zou tegen de club uit Rotterdam-Zuid, dat op 24 oktober 2010 met maar liefst 10-0 op de broek kreeg, de honderd worden bereikt? Ja, dat gebeurde. De beginfase van de Eredivisie-topper was alleraardigst. PSV begon vurig aan het duel en zette Feyenoord al vroeg onder druk, waardoor doelman Erwin Mulder zich genoodzaakt voelde om de lange bal te hanteren. Na een sterke eerste tien minuten van de mannen van Fred Rutten, die met 66% het meeste balbezit hadden, begon Feyenoord zich nadrukkelijk met het spel te bemoeien. Levensgrote kansen leverde de beginfase van de open topwedstrijd jammer genoeg niet op. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het tempo lager. Dat kwam mede door scheidsrechter Richard Liesveld, die het spel meermaals stillegde. In de eerste helft leek niet meer gescoord te gaan worden, totdat Ola Toivonen het op slag van rust op zijn heupen kreeg. De 25-jarige Zweed werkte een lage voorzet van Dries Mertens in het doel van Mulder: 1-0.

Feyenoord begon het sterkst aan de tweede 45 minuten. Kansen waren er voor Fernandez, Otman Bakkal en Jerson Cabral. PSV keek de kat uit de boom en nam niet veel later alsnog het heft in handen. Een schot van Mertens belandde op de paal. Even later ontstond een opstootje, waarbij Fernandez een kopstoot uitdeelde aan Marcelo. Na flink wat getouwtrek kreeg de 25-jarige aanvaller van Feyenoord een gele kaart. Die kreeg hij echter niet voor de kopstoot, want die was Liesveld ontgaan. Zakaria Labyad had daarna bijna de 2-0 op zijn schoen, maar verzuimde de marge te verdubbelen. Niet veel later deed Mertens dit alsnog. De Belgische aanvaller knalde de bal door het midden in het dak van het doel. Het gebeurde drie minuten nadat Erik Pieters zijn rentree had gemaakt voor PSV. De Oranje-international had de gekwetste Jetro Willems afgelost. Ook Mertens kon de topper niet uitspelen. Hij liet zich met enkelklachten vervangen door Jeremain Lens.

Achttien minuten voor tijd deed Fernandez, die vanwege zijn kopstoot eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan, wat terug namens de Stadion-club. Een mooie voorzet vanaf de rechtervleugel werd met een uitgekiend boogballetje achter Andreas Isaksson gewerkt. PSV slaagde er dus weer niet in om een clean sheet te behalen in de Eredivisie. Voor Feyenoord kwam er een einde aan de minutenreeks zonder doelpunt in het Philips Stadion. En de rapen waren op dat moment nog niet gaar voor PSV, want Fernandez slaagde er tevens in om de gelijkmaker te produceren. Ruben Schaken trok de bal goed voor vanaf rechts en in de kluts belandde de bal bij Fernandez, die in de 79e minuut voor zijn tweede van de middag aantekende. PSV maakte haast en hoopte alsnog aan het langste eind te trekken. Gelukkig voor hen gebeurde dit ook. Labyad profiteerde optimaal van geklungel in de achterhoede van Feyenoord: 3-2. Ondanks kansen aan beide kanten werd er daarna niet meer gescoord. Dit tot grote tevredenheid van Rutten, die zichtbaar door het dolle heen was.

Voor PSV wachten in de maand maart acht (!) officiële wedstrijden. Naast de Europa League-tweestrijd tegen Valencia en de halve eindstrijd van de KNVB Beker tegen SC Heerenveen (uit) moeten de Eindhovenaren zich in de Eredivisie zien te ontdoen van FC Twente (thuis), NAC Breda (uit), SC Heerenveen (thuis), Ajax (uit) en VVV-Venlo (thuis). Feyenoord, dat alleen nog in de Eredivisie meedoet, moet in diezelfde periode zien af te rekenen met FC Groningen (thuis), FC Utrecht (thuis), FC Twente (uit), De Graafschap (uit) en NAC Breda (thuis).
Categorie:
Tag(s):