woensdag, 1. februari 2012 - 14:05 Update: 08-07-2014 0:54

FIFA wil grondig wijzigen: vierde wissel, afschaffen rode kaart en camera's

(Elfvoetbal) Het is tegenwoordig vanzelfsprekend bij een overtreding op een doorgebroken speler binnen de zestien. Een rode kaart en een strafschop. Dat kan wel eens snel afgelopen zijn.

De FIFA en spelregelcommissie IFAB komen op 3 maart in Londen bijeen. Daar zullen een aantal mogelijke spelregelwijzigingen besproken worden. De nieuwste mogelijke verandering, is het afschaffen van de zogenoemde 'triple punishment'. Als een doorgebroken speler in het strafschopgebied onderuit wordt gehaald, krijgt de veroorzaker een rode kaart, een penalty tegen én een schorsing. Voetballers en trainers klaagden dat die straf te zwaar is. Mogelijk wordt de rode kaart omgezet in een gele. In België worden spelers al niet meer extra geschorst na een zulke overtreding.

De FIFA zal ook opnieuw praten over de invoering van camera's op de doellijn. Een aantal ideeën wordt getest. Op 3 maart besluit de wereldvoetbalbond welke systemen naar de tweede testfase in juli doorgaan. Een ander revolutionair plan is het uitbreiden van het aantal wissels per wedstrijd. Er ligt een voorstel om een vierde wissel toe te staan in de verlenging van duels.

Ook beraadt de FIFA zich over versoepeling van de kledingvoorschriften. Dat zou het mogelijk maken voor islamitische voetbalsters om een jihab, een soort hoofddoek, te dragen tijdens wedstrijden. Daarnaast zal ook de inzet van de vijfde en zesde official geëvalueerd worden. Bij Europese wedstrijden staan deze naast de doelen om de scheidsrechter te assisteren. Op het EK wordt daar ook nog mee getest. Maar in de praktijk wordt er nauwelijks tot geen aandacht aan hun extra visie geschonken.

Ander punt van gesprek is de spuitbus die arbiters tijdens de Copa America in 2011 gebruikten. Hiermee trokken ze bij vrije trappen op het veld een streep, om aan te geven waar de muur mocht staan. Na enkele minuten verdween de streep uit zichzelf. Wellicht wordt dit mondiaal ingevoerd.
Categorie:
Tag(s):