vrijdag, 20. januari 2012 - 16:16 Update: 08-07-2014 0:54

Financiële injectie Reactor Instituut TU Delft

Delft

Het Reactor Instituut Delft krijgt van het rijk een financiële injectie waarmee het instituut zijn internationale positie als expertise- en opleidingscentrum op het gebied van nucleaire technologie en straling kan behouden en versterken. Dit is vrijdag in de Ministerraad besloten.

De nucleaire reactor kan door de extra fondsen uitgerust worden met een Koude Bron. Ook zullen er nieuwe innovatieve onderzoeksinstrumenten worden ontwikkeld. Deze zijn essentieel voor onder meer onderzoek naar de opsporing en behandeling van kanker en de ontwikkeling van materialen voor duurzame energietechnologie.

Koude Bron, innovatieve onderzoeksinstrumenten
Het Reactor Instituut Delft, met de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft, ontvangt van het rijk een financiële injectie voor het uitvoeren van OYSTER. Samen met de fondsen die door de TU Delft en commerciële partijen bijeen worden gebracht, geeft deze financiële injectie het instituut een boost die nodig is om hét wetenschappelijk expertisecentrum op het gebied van nucleair en stralingsonderzoek en -onderwijs te kunnen blijven.

OYSTER (Optimised Yield – for Science, Technology and Education – of Radiation) heeft als doel de komende tien jaar de Koude Bron, nieuwe innovatieve instrumenten en een betere positie als expertisecentrum te realiseren. De grootste verbetering voor het onderzoek met de reactor bestaat uit de aanschaf van een Koude Bron, een apparaat dat de snelheid van neutronen kan afremmen.

Hierdoor kunnen de deeltjes gerichter en nauwkeuriger worden ingezet bij bijvoorbeeld materialenonderzoek. Ook zullen de huidige onderzoeksinstrumenten in de reactor worden verbeterd en zullen nieuwe innovatieve instrumenten worden ontwikkeld om baanbrekend onderzoek mogelijk te maken.

Directeur van het Reactor Instituut Delft en decaan TU Delft Tim van der Hagen: “Met OYSTER wordt het onder meer mogelijk om een nieuwe generatie medische isotopen te ontwikkelen om kankercellen op te sporen of te vernietigen. Ook kunnen de langzamere neutronen veel nauwkeuriger afwijkingen in materialen opsporen zodat bijvoorbeeld het rendement van zonnepanelen en de capaciteit, oplaadsnelheid en veiligheid van batterijen drastisch kunnen worden verhoogd.”

Van der Hagen is bijzonder verheugd dat het kabinet ook investeert in de realisatie van de nieuwe reactor PALLAS. “Dit kabinet investeert op deze manier in een zeer sterke nucleaire kennisinfrastructuur. Met Pallas en Oyster behoort Nederland tot de wereldtop in de nucleaire kennis- en productontwikkeling.”

Nucleair expertise- en opleidingscentrum
Het Reactor Instituut Delft is het Nederlandse centrum voor multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van reactorfysica, neutron- en positronstraling, stralingsdetectie en radiochemie. Een groot deel van het onderzoek richt zich op medische toepassingen, zoals de productie van medische isotopen en de diagnostiek en behandeling van kanker.

Daarnaast worden nieuwe materialen ontwikkeld voor duurzame energie zoals zonnecellen en batterijen en wordt gewerkt aan de kernreactoren van de toekomst. Het Reactor Instituut Delft is tevens de instantie in Nederland die de meeste mensen opleidt om met straling te kunnen werken. Het verzorgt ook internationale workshops en trainingen en het is een van de dertien mondiale Collaborating Centres van de International Atomic Energy Agency (IAEA).

Ook neemt het RID op verzoek van het ministerie OCW deel in het European Spallation Source (ESS), de krachtigste neutronenbron ter wereld die momenteel in Zweden wordt gebouwd. Het RID is het enige wetenschappelijke nucleaire expertisecentrum binnen een straal van 500 km.
Categorie:
Tag(s):